– Nord-Korea kan montere atomstridshoder på raketter

Statlig TV i Nord-Korea bekrefter og hyller det som omtales som en vellykket atomprøvesprengning. Internasjonalt samfunn reagerer med avsky.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et jordskjelv med styrke på 5,3 er registrert i området etter det som etter alt å dømme er landets femte, og hittil største atomprøvesprengning.

Nord-Koreas medier hevder nå at de har atomstridshoder som kan monteres på raketter. Meldingen om at landet har klart å lage små atomstridshoder kommer fra det statlige nyhetsbyrået KCNA.

– Våre atomfysikere har gjennomført en prøvesprengning med et nyutviklet atomstridshode ved forsøksanlegget nord i landet. Vårt parti har sendt gratulasjoner til forskerne for den vellykkede prøvesprengningen, het det i meldingen som ble lest opp på TV i det lukkede landet.

Det er ikke bekreftet fra uavhengige eksperter utenfor Nord-Korea om landet har atomstridshoder som er små nok til å kunne bæres av rakettene.

Jordskjelvet etter testen ble lokalisert i nærheten av Nord-Koreas atomtestanlegg i Pyunggye-ri, hvor også tidligere atomprøvesprengninger er blitt gjennomført. Sprengningen kommer på dagen for feiringen av 68-årsdagen for den nordkoreanske nasjonen.

– Alvorlige reaksjoner

Etter at nyheten om atomsprengningen ble kjent, har det internasjonale samfunnet reagert med avsky. Sør-Koreas president Park Geun-hye fordømmer atomprøvesprengningene på det sterkeste. Hun kaller sprengningen nok et eksempel på Kim Jong-uns «maniske hensynsløshet», skriver nyhetsbyrået Ritzau.

– Med atomprøvesprengningen vil Kim Jong-uns regime kun oppnå flere sanksjoner og isolasjon, og en slik provokasjon vil bare føre landet lenger langs veien mot selvødeleggelse, sier hun.

Også USA, Kina og Japan har reagert sterk på handlingen. President Barack Obama advarer om konsekvenser, og en talsperson for Det hvite hus opplyser at presidenten har vært i samtaler med Sør-Korea og Japan for å forsikre om at Nord-Koreas handlinger vil få alvorlige konsekvenser.

Undersøker lufta

Japanske myndigheter har sendt ut fly for å teste luften i området for radioaktivitet. På en hasteinnkalt pressekonferanse fredag sa talsmann for den japanske regjeringen Yoshide Suga at myndighetene handler raskt for å samle informasjon.

Utenriksminister Fumio Kishida lover at det vil få konsekvenser dersom det viser seg å være en sprengning.

– Japan vil levere en sterk protest mot Nord-Korea og umiddelbart svare i FNs sikkerhetsråd, sier han.

Spenningen øker

De siste ukene har spenningene i regionen økt kraftig etter at Nord-Korea har gjennomført en rekke rakettester.

Landet har tidligere gjennomført atomprøvesprengninger i 2006, 2009 og 2013. I januar i år kunngjorde landet at de hadde testet en hydrogenbombe på samme sted hvor det nå er registrert et skjelv.

Hydrogenbomber er kraftigere enn atombomber, men eksperter festet ikke lit til påstandene fra Nord-Korea og mente at det sannsynligvis bare var en vanlig atombombe.

Fordømt av FN

Senest mandag sendte Nord-Korea opp tre nye ballistiske raketter, og landets leder ba i etterkant militæret om å fortsette å bygge opp landets atomvåpenkraft.

– Han understreket nødvendigheten av å fortsette å gjøre mirakuløse bragder for å støtte opp om atomvåpenkraften i dette historiske året, rapporterte det statlige nyhetsbyrået KCNA tirsdag.

I slutten av august fordømte et samlet FNs sikkerhetsråd Nord-Koreas siste oppskytninger av raketter. Fra før er Kim Jong-uns regime ilagt tøffe FN-sanksjoner, og Sikkerhetsrådet har truet med å skjerpe disse ytterligere.

Les også:

Japans statsminister: – Atomprøvesprengning uakseptabelt

USA undersøker situasjonen i Nord-Korea

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært