Obama advarer Nord-Korea om konsekvenser etter atomsprengning

USAs president Barack Obama advarer om alvorlige konsekvenser etter atomprøvesprengning i Nord-Korea. Foto: Jonathan Ernst (Reuters / NTB scanpix)
USAs president Barack Obama advarer om alvorlige konsekvenser etter atomprøvesprengning i Nord-Korea. Foto: Jonathan Ernst (Reuters / NTB scanpix)

USAs president Barack Obama advarer Nord-Korea om alvorlige konsekvenser av landets atomprøvesprengning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama lover å presse på for å straffe Nord-Korea med nye internasjonale sanksjoner etter den siste atomprøvesprengningen.

Obama snakket fredag med sin sørkoreanske motpart Park Geun-hye og Japans statsminister Shinzo Abe om nordkoreanernes femte og kraftigste atomsprengning så langt.

– Vi ble enige om å samarbeide med FNs sikkerhetsråd, våre andre partnere og verdenssamfunnet for å iverksette eksisterende tiltak som er innført gjennom tidligere resolusjoner, sier Obama i en uttalelse.

– I tillegg vil vi ta nye, betydningsfulle skritt, deriblant nye sanksjoner, tilføyer presidenten.

Han fordømmer prøvesprengningen som en alvorlig trussel mot regional sikkerhet, samt mot internasjonal fred og stabilitet. (

– Vil få alvorlige konsekvenser

Statlig TV i Nord-Korea har bekreftet og hyllet det som omtales som en vellykket atomtest. Obama ser svært alvorlig på saken.

– Presidenten har gjort det klart at vil fortsette å konsultere våre allierte og partnere i de kommende dagene, for å forsikre at provoserende handlinger fra Nord-Korea får alvorlige konsekvenser, sier Det hvite hus' talsmann Josh Earnest.

Bakgrunn: Nord-Korea provoserer med ny atomprøvesprengning

– Vi er klar over den seismiske aktiviteten på den koreanske halvøya, i nærheten av et nordkoreansk atomtestområde, sier talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, Ned Price.

– Vi overvåker og fortsetter å undersøke situasjonen i tett samarbeid med våre partnere i regionen, sier han.

Les også: Japans statsminister: – Atomprøvesprengning uakseptabelt

– Våre allierte er beskyttet

Senest torsdag uttrykte USAs president Barack Obama bekymring over Nord-Koreas atomaktivitet.

– Vi skal forsikre oss om at våre forsvarsmekanismer er på plass, slik at USA er beskyttet, og våre allierte er beskyttet, sa Obama.

Nord-Korea har flere ganger truet med at landet i fremtiden vil kunne angripe USA og Sør-Korea med atomvåpen. Leder Kim Jong-un hevder samtidig at dette kun vil skje hvis landets suverenitet trues.

Les også: Sør-Korea fordømmer atomprøvesprengning

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært