Meny

Kina irettesatt for aktivitet i Sør-Kinahavet

Onsdag la den filippinske regjeringen frem det de hevder er overvåkingsbilder av kinesiske kystvaktskip og lektere på det omstridte Scarborough-revet, som Kina gjør krav på.. Foto: Charles Dharapak (AP Photo / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppmøtet for Sørøst-Asia utstedte onsdag en mild irettesettelse og oppfordret Kina til å vise tilbakeholdenhet og ikke øke spenningen i Sør-Kinahavet.

Det regionale toppmøtet til samarbeidsorganisasjonen ASEAN i Laos kunne ikke få alle sine ti medlemmer til å bli enige om at Kina var ansvarlig for å bygge øyer i det omstridte og ressursrike Sør-Kinahavet.

Onsdag la den filippinske regjeringen frem det de hevder er overvåkingsbilder av kinesiske kystvaktskip og lektere på det omstridte Scarborough-revet, som Kina gjør krav på.

Les også:  Filippinene avviser samtaler med Kina

Kina nevnes ikke med navn, men toppmøtets uttalelse viser til at asiatiske ledere er «fortsatt alvorlig bekymret for nylige og pågående utbygginger».

Toppmøtet noterte seg bekymringen enkelt ledere har uttrykt for opptrapping av aktivitet i området, som de hevder har ført til økte spenninger og kan undergrave fred, sikkerhet og stabilitet i regionen.

– Situasjonen i farvann nær revet forblir uendret, og Kina har ikke gjort nye fremstøt, hevder Hua Chunying, talsperson for the kinesiske utenriksdepartementet.

Les også: 

Kina truer med luftforsvar i Sør-Kina-havet

Kina med militærøvelse i Sør-Kinahavet

USA sender marinefartøy til omstridte øyer

Populært