Meny

150 partnerdrap er begått i Norge siden 2000

. I år er 39 prosent av alle drap begått av offerets partner eller ekspartner. Tallene viser en større andel partnerdrap i Finnmark, og færrest i Nord-Trøndelag. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det totale antallet drap i Norge er redusert, men andelen partnerdrap er fortsatt høyt. En ny oversikt viser at 150 partnerdrap er begått siden 2000.

Ifølge VG er det i snitt begått 9,6 partnerdrap i Norge siden 2000. I år er 39 prosent av alle drap begått av offerets partner eller ekspartner. Tallene viser en større andel partnerdrap i Finnmark, og færrest i Nord-Trøndelag.

– Ethvert drap er et drap for mye. Det har vært en klar nedgang i drap i Norge de senere årene, men når det gjelder partnerdrap, ligger vi høyere enn land vi liker å sammenligne oss med, sier Kripos-sjef Ketil Haukaas.

En internasjonal undersøkelse fra 2013 med tall fra 169 land, viser en gjennomsnittlig prosent av partnerdrap på 13,5. I Norge ligger gjennomsnittet på 27 prosent fra 2000 til i dag.

Les også:   Systematisk risikovurdering skal hindre partnerdrap

52 prosent av drap i Norge er utført av personer født i landet og 90 prosent av ofrene for partnerdrap er kvinner. De fleste av drapene blir begått i sammenheng med samlivsbrudd.

En partnerdrapstudie ledet av forsker Solveig K. B. Vatnar ved Oslo universitetssykehus, viste at terskelen for å melde fra om vold i hjemmet er høyere enn antatt. I tillegg har politi og helsevesen en tendens til å ikke forstå alvoret når en person først tar kontakt, ifølge studien.

Les også:  Flest partnerdrap begås av etniske nordmenn

Populært