Meny

40-åring kjent skyldig i drapet på Kristin Juel Johannesen

Tolv år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i Hedrum i Larvik i 1999. Arkivfoto: Privat (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiltalte 40-åringen er kjent skyldig i drapet på tolv år gamle Kristin Juel Johannesen i 1999.

Juryen har funnet mannen skyldig i drapet på tolv år gamle Kristin Juel Johannesen i 1999.

Juryen i Borgarting lagmannsrett avsa sin kjennelse torsdag. Etter å ha brukt noe over tre timer på avgjørelsen, svarte sju eller flere av de ti jurymedlemmene ja på spørsmålet de skulle besvare, om 40-åringen er skyldig i å ha forvoldt Kristin Juel Johannessens død om kvelden 5. august 1999.

Fagdommerne godtok umiddelbart kjennelsen.

Tiltalte satt urørlig og viste ingen spesielle følelsesuttrykk da kjennelsen ble avsagt.

DNA-funn

Kristin Juel Johannessen var på vei til Goksjø for å bade sammen med en venninnene denne kvelden. Men hun kom aldri fram til stranden. Rundt fem timer senere ble hun funnet død ved en sti som tar av fra veien til sjøen. Obduksjonen viste at hun var blitt kvalt, trolig med gjerningsmannens hender.

40-åringen ble allerede i mai 2000 siktet for drapet. Året etter ble han dømt til tolv års fengsel. To år senere ble han frifunnet, da nye analyser sådde tvil om det var håret til den tiltalte som var funnet på åstedet.

Drapssaken var uløst i mange år, men ble gjenopptatt etter en ny DNA-analyse. I fjor fant rettsmedisinere hans DNA på fingerneglene til den drepte jenta.

Mannen har hele tiden fastholdt sin uskyld. Han har imidlertid ikke kunnet gi noen forklaring på hvordan hans DNA har kunnet havne på jentas negler.

– Det har kommet seg dit på et senere tidspunkt enn 1999. Jeg har ingen tanker om hvordan eller når det kan ha skjedd. Det kan skyldes uforsiktig håndtering, smitteoverføring på en eller annen måte, sa han i retten.

Familien har fulgt saken

Før juryen trakk seg tilbake for å avgjøre skyldspørsmålet, holdt lagdommer Mette Trovik sin rettsbelæring.

– På bakgrunn av det dere har hørt om DNA-beviset, må dere spørre dere om det er rom for noe annet enn teoretisk tvil rundt dette beviset, sa hun.

Den nære familien til Kristin Juel Johannessen har fulgt rettssaken fra tilhørerbenken. Da rettssaken startet, ga statsadvokat Alf Martin Evensen familien æren for at drapssaken ikke ble glemt.

Etter at skyldspørsmålet nå er avgjort, skal straffeutmålingen avgjøres av tre fagdommere sammen med tre jurymedlemmer. Domsavsigelse er ventet 8. september.

Fakta om drapet på Kristin Juel Johannessen

* Kristin Juel Johannessen (12) fra Hedrum i Larvik forsvant 5. august 1999 da hun syklet hjemmefra for å bade sammen med en venninne i Goksjø.

* Hun ble sist sett cirka klokken 18.40. Da hun ikke dukket opp som avtalt, ble det satt i gang søk.

* Hun ble funnet død klokken 23.30 på Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum.

* Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

* En uke etter ble en 54 år gammel mann pågrepet og siktet. Siktelsen ble frafalt noen måneder senere, og mannen fikk erstatning.

* I mai 2000 ble en 23 år gammel mann siktet for drapet.

* I 2001 ble han dømt til tolv års fengsel. I 2003 ble han frifunnet, da en DNA-test viste at hår fra åstedet ikke stammet fra ham.

* Samme mann (nå 39) ble i juli 2015 pågrepet på nytt og siktet for forsettlig drap.

* Bakgrunnen er ifølge politiet teknisk gjennombrudd i forbindelse med ny DNA-analyse.

* 17. mars opplyste Gjenopptakelseskommisjonen at saken er gjenåpnet. Det er første gang en drapssak blir gjenopptatt etter en rettskraftig frifinnelse.

* Saken gikk for Borgarting lagmannsrett fra 16. august.

* Torsdag kjente juryen tiltalte skyldig i drapet på Kristin.(©NTB)

Les også:

Kristins kropp ble flyttet etter drapet, sykkel gjemt

Kristin-tiltalt tilbake i retten etter 13 år

Artikkelen oppdateres...

Populært