Meny

– København-mistenkt har IS-sympatier

Aktionsstyrken til Politiets Efterretningstjeneste omringet stedet hvor den mistenkte befant seg før han ble skutt og pågrepet. Foto: Mathias Øgendal (NTB scanpix / Scanpix Danmark)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er siktet for å ha skutt og såret tre personer, deriblant to politifolk, i København, sympatiserer med IS, ifølge dansk politi.

25-åringen har tilsynelatende tilknytning til salafistbevegelsn Millatu Ibrahim i Tyskland og har gitt uttrykk for sympatier med ekstremistgruppa IS, men det er ikke noe som tyder på at dette har sammenheng med skyteepisoden natt til torsdag, opplyser politiet i København i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Det pågikk en intens jakt på den antatte gjerningsmannen, som er av bosnisk opprinnelse, gjennom natten, før politiet om morgenen opplyste at han var pågrepet.

25-åringen ble han omringet av politiet som løsnet skudd mot ham da han forsøkte å flykte. Han ble truffet, og tilstanden hans beskrives som kritisk.

Ifølge politiet er det mye som tyder på at også 25-åringen avfyrte skudd under pågripelsen. På åstedet skal det ha blitt funnet en patronhylse med samme kaliber som pistolen som ble avfyrt i Christiania.

– Skjøt seg fri

Under skyteepisoden i Christiania natt til torsdag ble én politimann skutt i hodet, mens den andre ble truffet i foten. En utenlandsk sivilperson ble truffet i låret.

– Den mistenkte skjøt seg så å si fri. Dette er en tung natt for oss alle sammen, sier Københavns politidirektør Thorkild Fogde.

Politiet rakk ikke selv å besvare ilden i Christiania, ifølge dansk TV 2. Tilstanden til politimannen som ble truffet i hodet, skal være livstruende.

Den antatte gjerningsmannen er en kjenning av politiet og skal ha en «kriminell bakgrunn». Han ble raskt etterlyst med bilde etter at politifolkene var skutt.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau har 25-åringen tidligere vært varetektsfengslet og mistenkt for et knivangrep på en ung mann som så vidt overlevde overfallet.

Saget i stykker hasjboder

Fristaden Christiania i København har et rykte som Danmarks hasjhovedstad. Selv om det ikke er lovlig å kjøpe hasj her, har salg av stoffet i mange år i praksis blitt tolerert i gata som kalles Pusher Street.

I juni gikk politifolk utstyrt med motorsager til aksjon i Pusher Street. Hasjselgerens boder ble forvandlet til pinneved, mens en gruppe hettekledde menn kastet stein og flasker mot de sagende politifolkene.

Senere har imidlertid selgerne kommet tilbake igjen.

– Dette har fått lov til å gå alt, alt, altfor langt, mener politidirektør Fogde.

Skyteepisoden i gata Pusher Street natt til torsdag skjedde mens politiet utførte rutinemessig arbeid i området.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus