Fant kulturminner med metalldetektor – dømt til fengsel

Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Gjennom flere år med metalldetektorsøk fant en mann fra Larvik en rekke kulturminner. Nå må han sone 21 dager i fengsel fordi han beholdt alle gjenstandene selv uten å rapportere dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom en periode på seks år har mannen funnet minst 22 gjenstander som betraktes som kulturminner. Det dreier seg blant annet om vektlodd av bly, som arkeologer har slått fast at stammer fra jernalderen eller middelalderen.

Mannen begynte med sin nye hobby i 2009. Først ett år senere ble han klar over regelverket for funn og innmelding av kulturminner, men han fortsatte imidlertid å ta vare på alt han fant selv, ifølge dommen som falt i Larvik tingrett tirsdag.

– Tiltalte forklarte til politiet at han syntes det var bedre at han beholdt gjenstandene selv og viste dem fram til venner og bekjente, enn at de støvet ned i en skuff i Oslo, står det i dommen.

Aktor mente mannen burde dømmes til 27 dagers fengsel. Retten har ikke funnet rettspraksis i tilsvarende saker tidligere, men landet på at 21 dagers ubetinget fengsel var en passende straff.

Larvik tingrett viser særlig til forklaringen til fylkesarkeolog Ragnar Orten Lie, som sier at selv om gjenstandene i seg selv er av kulturhistorisk interesse, er det funnstedet eller konteksten som er av størst kulturhistorisk betydning.

Personvernpolicy