Bulgarsk familienettverk tiltalt for menneskehandel

Med en pizzarestaurant på et lite tettsted sør i Hedmark som skalkeskjul drev et organisert bulgarsk nettverk omfattende menneskehandel og prostitusjon i Oslo, mener påtalemakten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire bulgarske statsborgere møter mandag i Glåmdal tingrett tiltalt for grov menneskehandel, hallikvirksomhet og organisert kriminalitet. Tre av de fire er også tiltalt for heleri ved at de skal ha overført drøyt 800.000 kroner til utlandet og vekslet 323.000 kroner i Euro.

– Etter vår vurdering er det tale om en organisert virksomhet. Det er flere personer involvert, og det har pågått over flere år. Tiltalen omfatter fire jenter som har måttet prostituere seg i Oslo, men som helt eller delvis har bodd i en bolig i Hedmark, sier statsadvokat Iris Storås som også er aktor i saken, til NTB.

Pengestrøm til Bulgaria

Politiet i Kongsvinger har gjennomført en svært omfattende og tidkrevende etterforskning av det bulgarske nettverket som skal ha lokket bulgarske jenter til Norge og utnyttet dem grovt.

Prostitusjonsvirksomheten skal ha vært organisert i Norge, mens pengestrømmen har gått til Bulgaria. Det er to menn og to kvinner i alderen 39 til 51 år som er tiltalt, blant dem et søskenpar. Ingen av de fire tiltalte erkjenner straffskyld. Tre av dem har sittet i varetekt siden februar i fjor.

Etter det NTB får opplyst, har etterforskerne ikke lyktes i å få utlevert en antatt bakmann i Bulgaria. Vedkommende har familiære forbindelser med de tiltalte og har investert i overdådige luksuseiendommer. Han har vært etterlyst siden mai i fjor.

Les også: Regjeringen får kritikk for å ha nedprioritert menneskehandel

På eksistensminimum

Jentene skal ha blitt innlosjert i en leiegård der den hovedtiltalte kvinnen (44) var medeier i en pizzarestaurant.

– Dette er jenter som har blitt transportert hit fra relativt fattige kår i Bulgaria, og som har blitt satt til prostitusjon i Norge. De har blitt fratatt pengene og levd mer eller mindre på eksistensminimum, sier Jørn Mejdell Jakobsen, bistandsadvokat for to av de fire fornærmede i saken.

Les også: Frykter nyankomne barn utnyttes i rusmiljøer

Under beskyttelse

Han varsler at det vil bli fremmet oppreisningskrav på vegne av de fornærmede. Tre av de fire jentene har avgitt rettslige avhør i forkant av rettssaken. En av dem har fått lov til å søke oppholdstillatelse i Norge som mulig offer for menneskehandel. Ifølge bistandsadvokaten jobbet etterforskerne med langt flere navn enn de fire som er omfattet av tiltalen.

– Det har vært mange runder med jentene for å få en avklaring av om de tør å stå fram eller ikke, sier Mejdell Jakobsen til NTB.

Les saken: Titalls asylbarn plukket opp av ukjente i Oslo

– Vanlige jobber

Ifølge tiltalen ble en av jentene drapstruet av den hovedtiltalte kvinnen (44) under ett av de rettslige avhørene på Hamar i juni i fjor.

– Min klient har vært i en rekke avhør. Hun har hele tiden sagt nei til skyldspørsmålet. Det har vært en belastning å sitte i varetekt med brev- og besøksforbud i halvannet år, sier 44-åringens forsvarer, Ove Herman Frang.

Ifølge forvareren har flere av de tiltalte bodd lenge i Norge. De hevder at det er egne inntekter de har sendt ut av landet.

– De har hatt vanlige jobber i Norge innen restaurantvirksomhet og viser i sine forklaringer til at de har hatt inntekter fra det, sier forsvareren.

Glåmdal tingrett har satt av ti uker til behandlingen av saken.

Les også:

49 barn har forsvunnet fra norske asylmottak i år

– Flere enslige mindreårige på gatene enn myndighetene vet

Liten kontroll over letingen etter forsvunne asylbarn

Menneskehandelsaken i Hedmark:

* I januar 2015 anmeldte en kvinne flere personer for vold og for å ha tvunget kvinner til prostitusjon.

* Det ble innledningen til en omfattende etterforskning i regi av politiet i Kongsvinger. Etterforskningen resulterte i avdekking av det politiet mener er et organisert kriminelt nettverk.

* Fire bulgarske statsborgere er tiltalt for menneskehandel, hallikvirksomhet og heleri. De skal ha tjent minst 1,5 millioner kroner på å utnytte minst fire bulgarske jenter.

* Ingen av de tiltalte erkjenner staffskyld.

* Rettssaken starter i Glåmdal tingrett mandag. Det er satt av ti uker i retten.

Personvernpolicy