Fikk delvis DNA-treff på Kristin-tiltalt i prøve fra 1999

Skogsområdet ved Mørk i Vestfold hvor Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i 1999. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
Skogsområdet ved Mørk i Vestfold hvor Kristin Juel Johannessen ble funnet drept i 1999. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.

I nye analyser av prøver som ble sikret i 1999, ble det gjort funn som matcher DNA fra den tiltalte i Kristin-saken. Funnet kan svekke teorien om senere oversmitte av arvestoff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye analysene i prøven, som har stått nedfryst og urørt siden 1999, ble det gjort sikre treff på tre markører, mens det ble funnet ytterligere ti markører som kan matche DNA-profilen til den tiltalte 39-åringen.

Funnene gir ikke noe entydig svar, men profilen kan tilhøre en person med samme DNA som 39-åringen eller en mann i hans farslinje, opplyste fagdirektør Bente Mevåg ved Folkehelseinstituttet i Borgarting lagmannsrett fredag.

De nye undersøkelsene ble gjort på anmodning fra aktoratet i saken mot mannen som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) for 17 år siden. Hensikten var åpenbart å forsøke å svekke teorien om at cellene som ble funnet på jentas negler, kan ha blitt avsatt i løpet av de 17 årene som er gått siden obduksjonen.

Mevåg, som er Norges kanskje fremste ekspert på rettsgenetikk og DNA, understreket at alle gjenstander som det blir gjort DNA-undersøkelser av, blir håndtert fullstendig atskilt. Og at analyseprosessen foregår i separate løp for at det ikke skal skje oversmitte.

Les også: Horst sikker på at tiltalte er Kristins drapsmann

Ingen tvil om DNA-funn

Det er i praksis ingen tvil om at det er arvestoffet til mannen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannessen som er trukket ut av hudcelle på neglene til jenta.

– Vi tar alltid forbehold, men det er veldig, veldig, veldig stor sannsynlighetsovervekt for at det er tiltaltes DNA, sa Mevåg da hun innledningsvis redegjorde for de siste DNA-undersøkelsene som førte til gjenopptakelse av straffesaken mot 39-åringen.

Hun var første vitne ut fredag, en dag som i sin helhet er satt av til gransking av det nye DNA-beviset i Kristin-saken. DNA-profilen som ble trukket ut fra hudceller under neglene til Kristin, var et gjennombrudd for påtalemyndigheten.

Det nye beviset er fellende, mener aktoratet i saken mot den nå 39 år gamle mannen som er tiltalt for drapet på den tolv år gamle jenta for 17 år siden.

Les også: Obdusenten: Ingen fysisk kontakt med Kristins negler

Gjennombrudd

Kun en enegget tvillingbror, og i svært sjeldne tilfeller en «vanlig» bror, kan ha samme DNA-profil. I Kristin-saken er det uomstridt at det er tiltaltes DNA som ble funnet på neglene.

Gjennombruddet kom da Folkehelseinstituttet analyserte neglene som ble klippet av under obduksjonen i 1999 for tredje gang i fjor. De to foregående gangene – i 1999 og i 2006 – var det vattpinneavstryk fra neglene som ble undersøkt. I 2015 gjorde ny og bedre teknologi det mulig å undersøke selve neglene.

Det ble funnet to profiler, som ga full match på samtlige 16 markører: En som tilhørte Kristin Juel Johannessen og en som tilhørte mannen som er tiltalt for å ha drept henne.

Les også: Kristin-tiltalte: Heller DNA-bevis enn evig mistanke

Personvernpolicy