FN-rapport fastslår at regimet og IS har utført kjemiske angrep i Syria

Bildet viser restene av en husvegg i Damaskus med graffitti-tegniniger som er laget for å minnes ofrene etter et kjemisk angrep i bydelen Zamalka i 2013. Foto: Mohammed Badra (EPA / NTB scanpix)
Bildet viser restene av en husvegg i Damaskus med graffitti-tegniniger som er laget for å minnes ofrene etter et kjemisk angrep i bydelen Zamalka i 2013. Foto: Mohammed Badra (EPA / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både det syriske regimet og IS har brukt kjemiske stridsmidler i Syria, fastslår FN-granskere ifølge Frankrikes viseambassadør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om ødeleggelse av Syrias kjemiske våpen:

  • Regimet i Syria hadde tidligere rundt 1.300 tonn kjemiske stridsmidler og kjemikalier til bruk i kjemiske våpen.
  • Syriske myndigheter gikk i 2013 med på å ødelegge sine produksjonsanlegg og gi fra seg stridsmidlene.
  • Samme år undertegnet Syria FN-konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen.
  • Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) overvåket utskipingen av kjemikalier og destruksjonen av produksjonsutstyr.
  • Den siste kjemikalielasten ble skipet ut av Syria i juni 2014.
  • Aktivister og leger har gjentatte ganger varslet om at klorgass fortsatt brukes i borgerkrigen. Klorgass står ikke på listen over kjemiske stridsmidler, men er ulovlig å bruke som våpen.
  • Høsten 2015 vedtok FNs sikkerhetsråd at bruken av kjemiske våpen i Syria skulle etterforskes.
  • Onsdag fikk Sikkerhetsrådet granskingsrapporten, der det fastslås at både det syriske regimet og IS har brukt kjemiske våpen i Syria i 2014 og 2015.

De 24 medlemmene i granskingskommisjonen «uttaler tydelig at det syriske regimet og Daesh har utført kjemiske angrep i Syria», sier Alexis Lamek til pressen i New York.

FNs sikkerhetsråd opprettet i fjor en granskingskommisjon, som fikk i oppdrag å samle beviser for at det ble brukt en eller annen form for kjemiske stridsmidler under ni angrep mot syriske landsbyer i 2014 og 2015. Onsdag legger de frem den endelige rapporten.

– Uansett hvem som har brukt kjemiske våpen i Syria, så må de stilles til ansvar, sa Storbritannias FN-ambassadør Matthew Rycroft før rapporten var klar.

Det var på forhånd ventet at Sikkerhetsrådet ville vurdere å innføre nye sanksjoner mot Assad dersom granskerne konkluderte med at regimet hadde brukt kjemiske stridsmidler.

Les også: Ekspert kritiserer FN for manglende handling i Aleppo

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tønnebomber

Partene i krigen har gjentatte ganger anklaget hverandre for bruk av kjemiske stridsmidler, og opplysninger fra helsearbeidere og øyevitner har bygd opp under anklagene.

Regimet er blitt anklaget for å ha sluppet tønnebomber med klorgass fra helikoptre over den opprørskontrollerte landsbyen Kafr Zita i Hama-provinsen i april 2014, samt mot landsbyene Talmenes, Al-Tamana, Qmenas, Binnish og Sarmin i Idlib-provinsen i månedene som fulgte.

Flere mennesker ble drept i angrepene, mens andre ble innlagt på sykehus med pusteproblemer.

Syriske myndigheter benekter å ha stått bak, mens USA, Storbritannia og Frankrike har påpekt at regjeringsstyrkene er alene om å benytte helikoptre i borgerkrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Anklager IS for bruk av kjemiske våpen i Irak

Klor- og sennepsgass

Klorgass står oppført på listen over forbudte kjemiske stridsmidler i Kjemivåpenkonvensjonen, som også Syria sluttet seg til etter press fra Russland i 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland var også sentral da president Bashar al-Assad gikk med på å kvitte seg med landets kjemiske våpen og lot internasjonale inspektører tømme lagrene og destruere produksjonsanleggene.

Den ytterliggående islamistgruppa IS anklages også for å ha brukt kjemiske stridsmidler i Syria, blant annet sennepsgass som ble brukt under et angrep mot landsbyen Marea i Aleppo-provinsen i august i fjor.

Blant dem som mener å ha funnet beviser for dette, er CIA, som også anklager IS for å ha benyttet klorgass.

Les også: Aleppo på randen av stor humanitær katastrofe