Tyrkia angriper IS og kurdisk milits i Syria

Tyrkias statsminister Binali Yildirim mener det er på tide at stormaktene finner en løsning for Syria som sikrer at landet holdes samlet. Foto: Reuters / NTB scanpix
Tyrkias statsminister Binali Yildirim mener det er på tide at stormaktene finner en løsning for Syria som sikrer at landet holdes samlet. Foto: Reuters / NTB scanpix

Tyrkia angriper på både IS og kurdiske militssoldater nord i Syria, melder tyrkiske medier. Samtidig ber den tyrkiske statsministeren stormaktene om å starte med blanke ark i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er svært viktig at man vender om til en ny side i Syria uten å miste mer tid, basert på en modell som involverer spesielt Tyrkia, Iran, Russland, USA, noen golfstater og Saudi-Arabia, sa statsminister Binali Yildirim etter et regjeringsmøte i Ankara mandag.

Han understreket samtidig at et eget kurdisk område i Nord-Syria er helt uakseptabelt, og at Syria må forbli samlet.

– Syrias territorielle integritet må bli beskyttet, og det må dannes en inkluderende regjering der alle grupper er representert slik at all fiendskap fjernes, sier Yildirim.

Les også: Flertallet av ofrene for selvmordsangrepet i Tyrkia var barn

Offensiv

Uttalelsene kom samtidig som det kom meldinger om at hundrevis av tyrkisk-støttede opprørere forberedte en offensiv mot IS i den syriske byen Jarablus, noe Yildirim ikke ønsket å kommentere.

De tyrkisk-støttede opprørerne rykket fremover samtidig som den syriskkurdiske militsgruppen YPG er på vei mot den samme byen, noe som potensielt kan føre til at de to gruppene havner på kollisjonskurs.

Les også: IS anklages for angrep på bryllup i Tyrkia

Granatangrep

Tyrkiske TV-kanaler meldte mandag kveld at tyrkiske regjeringsstyrker har iverksatt artilleriangrep mot IS og den kurdiske militsen. Granatene blir skutt fra tyrkisk territorium, ifølge meldingene.

Angrepene mandag var rettet mot IS i byen Jarablus og mot PYD i området rundt byen Manbij, melder TV-kanalene CNN-Turk og NTV.

YPG er militsen til det prokurdiske partiet PYD i Syria. Militsen har under den fem år lange borgerkrigen vært svært viktig i kampen mot IS i Nord-Syria.

Les også: Tyrkia varsler mer aktiv rolle i Syria

Personvernpolicy