Meny

Kristins kropp ble flyttet etter drapet, sykkel gjemt

Borgarting Lagmannsrett behandler saken der en mann er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannesen for 17 år siden. Brynjar Meling forsvarer den tiltalte. Statsadvokat Alf Martin Evensen fører saken for påtalemyndighetene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Juel Johannessen (12) ble trolig drept et stykke lenger inn i skogen før liket ble dumpet der hun ble funnet. Sykkelen, hjelmen og ryggsekken var forsøkt gjemt, ifølge åstedsgranskeren.

– Sykkelen hennes lå oppå hjelmen og ryggsekken. Mest sannsynlig var gjenstandene forsøkt gjemt, sa tidligere politioverbetjent Knut Holthe i Kripos i Borgarting lagmannsrett torsdag.

Han kom til stedet sammen med et team av teknikere fra Kripos morgenen etter at tolv år gamle Kristin Juel Johannessen ble funnet drept. Tre områder skilte seg ut som sentrale i saken: Stedet der sykkelen og de andre gjenstanden jenta hadde med seg, lå, et område hvor det høye gresset langs stien lå flatt og selve funnstedet.

Holthe regner det som sannsynlig at jenta først ble drept, før gjerningsmannen flyttet kroppen hennes og forsøkte å gjemme sykkelen, hjelmen og ryggsekken.

Kristn Juel Johannesen var på vei for å bade med en venninne i Goksjø da hun forsvant kvelden 5. august 1999. Etter en intens leteaksjon i regi av familie og venner, ble sykkelen hennes funnet.

– Jeg skjønte raskt at dette var noe verre enn en tolvåring som var ute og lekte og som hadde glemt tiden, sa politibetjent Thomas Werner Rizi, som var første polititjenestemann på saken.

Fant blod og hår

Kort tid senere ble tolvåringen funnet drept, i en kroppsstilling og i et område som tydet på at gjerningsmannen hadde flyttet henne dit, fortalte Holthe fra Kripos. Noen meter lenger inn i skogen ble det funnet blod, ørepynt og senere et kroppshår. Det var dette stedet Kripos-teknikerne mener drapet fant sted.

Hennes venstre hånd var lett knyttet – det er herfra den tiltalte 39-åringens DNA er funnet.

Holthe beskrev de nitide undersøkelsene på stedet i dagene etter drapet. Kroppshåret ble først funnet etter at torvgrunnen var gravd opp, delt i ruter og undersøkt i laboratoriet til Kripos med gafler til å pirke og rake i torven og pinsett til å lukke opp funn.

Les også: Kristin-tiltalte: Heller DNA-bevis enn evig mistanke

Badedrakten skåret over

Den døde jenta ble funnet påkledd, men da teknikere undersøkte henne nærmere, fant de badedrakten henne skåret i to. Mest sannsynlig ble det brukt en kniv til å skjære over badedrakten, ifølge Holthe.

Aktor var under tiltaltes forklaring opptatt av at mannen hadde en kniv med seg etter en båttur på Farrisvannet dagene før drapet, uten å koble kniven direkte til badedraktfunnet under utspørringen.

Tiltalte poengterte da at man gjerne har med seg kniv når man er ute i skog og mark.

– Det verste jeg har gjort

Rizi var den første polititjenestemannen som hadde befatning med saken, og den som måtte gi Kristin foreldre og søster dødsbudskapet da hun ble funnet.

– Det er det verste jeg noen gang har gjort. Hele deres verden falt i grus. Det er forferdelig å måtte komme med en sånn melding. Men det er mye verre å motta den, sa han.

Han flyttet fra distriktet etter drapet, men fortsatte å ha kontakt med Johannessen-familien, også gjennom perioden da jentas Roar Juel Johannessen for egen regning fortsatte å etterforske drapet.

– Jeg er en venn av familien, sa han da han forklarte seg for retten.

Per Olsen Hoff, som obduserte jenta, kommer etter lunsj for å redegjøre for sine funn. Det var han som klipte av neglene på Kristins venstre hånd, hvor tiltaltes DNA ble funnet 16 år senere.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus