Forskjell på tilbud ved overgrepsmottak

Det er store forskjeller på hvilket tilbud og oppfølging voldtektsofre får ved landets overgrepsmottak, viser en gjennomgang utført av VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskjellene omfatter avstand til overgrepsmottak, tilgjengeligheten hos bemanningen, samt kompetanse og erfaring. Forskjellen er størst mellom nord og sør, skriver avisen. Av de 23 overgrepsmottakene har de fleste i sør døgnbemanning, mens det i nord er hjemmevakt eller leger og sykepleiere på ringelister.

– Vi prøver å få tak i lege og sykepleier innen to-tre timer, men ofte skjer overgrepene på nattetid og i helgene. Det har skjedd at vi ikke har fått tak i noen av de åtte på ringelisten, spesielt hvis det er ferietid. Det er en svakhet i systemet, sier kommunelege Tarja Stenersen, som er ansvarlig for overgrepsmottaket i Hammerfest.

Forsker og psykolog Grethe Johnsen ved Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin sier det ikke er tilfredsstillende.

– Pasienter utsatt for voldtekt bør ikke møtes på denne måten i helsesystemet i dag.

Mottakssystemet er i ferd med å gjennomgå en omlegging, der ansvaret skal overføres fra kommunene til spesialhelsetjenesten.

Personvernpolicy