Norsk statsborger siktet for knivangrep i London

Se video:
Artikkelen fortsetter under annonsen

19-åringen som er siktet for knivdrap i London, er en nordmann med somalisk bakgrunn. Det er fortsatt ingen beviser for at motivet var terror, opplyser politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan bekrefte at han er norsk statsborger, men ble registrert som utvandret i 2002, sier Ida Dahl Nilssen, pressesjef i Kripos, til NTB.

Hun sier Kripos vil bistå britisk politi i etterforskningen.

London-politiet får hjelp av sin antiterrorenhet i etterforskningen, og de holder alle muligheter åpne. Imidlertid finnes det ingen bevis for at 19-åringen var radikalisert eller at han var motivert av terror, opplyser politiet torsdag ettermiddag.

– Selv om etterforskningen ikke er over, tyder arbeidet vårt så langt på at dette er en tragisk hendelse utløst av psykiske helseproblemer, sier Londons assisterende politimester, Mark Rowley.

Han opplyser at politiet har gjennomsøkt to boliger i London i forbindelse med etterforskningen.

– Per nå tror vi dette var en spontan handling, og at ofrene ble valgt tilfeldig, sier Rowley.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Knivangrep i London sentrum ryster britene

Flere såret

Det var en amerikansk kvinne i sekstiårene som ble drept onsdag kveld. Fem personer ble såret i angrepet, som skjedde ved Russell Square i bydelen Bloomsbury. De sårede er amerikanske, australske, israelske og britiske. To av dem lå torsdag fortsatt på sykehus.

Politiet fikk klokken 22.33 lokal tid onsdag melding om at en mann gikk til angrep på folk ved Russell Square. 19-åringen ble pågrepet seks minutter senere, opplyser Rowley. Politiet brukte elektrosjokkvåpen til å avvæpne mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske kvinnen i 60-årene fikk behandling på stedet, men ble erklært død kort tid senere.

Den siktede 19-åringen ble først brakt til sykehus, men ble torsdag ført til en politistasjon sør i London og varetektsfengslet.

Turistområde

Russel Square ligger like ved British Museum og London University og er et populært område for turister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et så fredelig område. Og det er spesielt stille og rolig om natten. Hvorfor vil noen begå et slikt angrep i et så rolig område, sier Constantine Somerville til nyhetsbyrået AFP.

– Jeg var i ferd med å kjøpe en øl da jeg hørte en kvinne som ble jaget av en mann, skrike. Jeg trodde det var et vesketyveri. Hun var ikke skadd. Jeg gikk ut for å ta en røyk, og da jeg kom tilbake, var det brannmenn og politi, og jeg så en kropp under et laken. Du kunne bare se føttene som stakk ut, sier den franske turisten Xavery Richert.

– Vær på vakt

Londons ordfører Sadiq Khan ber byens innbyggere bevare roen, men samtidig være på vakt etter knivangrepet.

– Jeg ber alle London-folk om å være rolige og årvåkne. Meld ifra om alt mistenkelig til politiet. Vi har alle en viktig rolle å spille som politiets og sikkerhetstjenestens øyne og ører for å beskytte London, sier Khan ifølge Reuters.

Bevæpnede politifolk patruljerte torsdag morgen i Londons gater, og assisterende politimester Rowley opplyser at det er utplassert mer politi i gatene enn vanlig.

– Det vil fortsette så lenge det er behov for det, sier Rowley.