Titalls kvinner voldtatt av regjeringssoldater i Sør-Sudan

JUBA: Regjeringsvennlige soldater i Sør-Sudan etterforskes etter påståtte voldtekter.
JUBA: Regjeringsvennlige soldater i Sør-Sudan etterforskes etter påståtte voldtekter. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Sudanske regjeringssoldater voldtok flere titalls kvinner og jenter utenfor en FN-leir i forrige uke. Det fryktes at overgrepene var etnisk motiv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Voldtektene kaster lys over to sentrale problem i Sør-Sudan, etnisk motivert vold og FNs fredsbevarende styrkers uvillighet til å gripe inn. Minst ett av overgrepene skal ha skjedd mens personell fra FN sto og så på.

– De så det, alle så det. Kvinnen skrek, vred seg og gråt, men ingen kom til unnsetning, forteller et øyenvitne til en hendelse der rundt 30 FN-soldater så på at en kvinne ble voldtatt.

Talsperson for FN-oppdraget i Sør-Sudan, Shantal Persaud, sier at organisasjonen gransker anklagene.

Overgrepene begynte etter at det ble innført en våpenhvile i hovedstaden Juba og kvinner begynte å gå ut av FN-leiren for å kjøpe mat på markedet.

I begynnelsen av juni brøt det ut kamper i Juba mellom tilhengere av president Salva Kiir og tilhengere av rival og nylig avsatte visepresident Riek Machar, som regjeringssoldateretniske gruppe.

De fleste i FN-leiren er i likhet med Machar er nuere, mens de fleste av regjeringssoldatene er dinkaer, slik som Kiir.

Det er uklart hvor mange overgrep som har funnet sted, men sivile ledere i FN-leiren anslår mellom 27 og 80. To er bekreftet døde etter gruppevoldtekter.