Forsker tror Erdogan var advart om kupplaner

Norske eksperter er uenige i hvorvidt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kan ha kjent til planene om militærkupp på forhånd. Foto: Murad Sezer (Reuters / NTB scanpix)
Norske eksperter er uenige i hvorvidt Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kan ha kjent til planene om militærkupp på forhånd. Foto: Murad Sezer (Reuters / NTB scanpix)

Forsker Einar Wigen tror ikke kuppforsøket kom overraskende på president Recep Tayyip Erdogan. Det er ikke Tyrkia-kjenner Camilla Nereid enig i.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg tror kuppforsøket kom overraskende på de fleste. Relasjonen mellom regjeringen og militæret har bedret seg det siste året, så det er overraskende at det skjedde nå, sier NTNU-dekan Nereid til NTB.

– Samtidig er det viktig å få med at dette ikke er et kupp iscenesatt av den øverste militære ledelsen. Det er et internt opprør i militæret, og det er en av grunnene til at forsøket ikke lyktes, fortsetter Nereid, som har doktorgrad i moderne tyrkisk historie.

Nereid mener et annet moment som støtter opp om at kuppet kom som en overraskelse, er at man i Tyrkia siden 2007 har etterforsket kupplaner mot regjeringen i den såkalte Ergenekon-saken.

– Rettssaker har pågått helt frem til i våres, og det endte med at alle de tiltalte ble frikjent. Men i forbindelse med den prosessen ble mange i militæret fratatt stillingene sine, eller de sluttet i protest.

Les også: – Sammenstøt ved tyrkisk flybase

Kjent for presidenten

Tyrkia-forsker Einar Wigen ved Universitetet i Oslo tror derimot ikke at kuppforsøket var uventet.

– Jeg tror Erdogan var advart på forhånd. Han hadde vært borte fra Ankara og ute av offentligheten i en uke. Det er uvanlig for ham, og jeg tror det er fordi han visste at det var planer om et kupp, sier Wigen til NTB.

– Jeg tror den beste hypotesen er at dette er folk i militæret som har fått nyss om at de skulle bli avsatt ved neste forsvarsmøte, og at de har begynt å organisere et kupp. Så har dette kommet regjeringen for øre. Heller enn å arrestere dem tidlig i prosessen, har de latt kuppet få gå sin gang, fortsetter han.

Wigen tror det vil være lettere for regjeringen og presidenten å konsolidere makten etter et kuppforsøk, enn å fremsette påstander om et planlagt kupp.

– Det mangler bevis for dette, men det er den enkleste forklaringen på hvordan dette har skjedd. Jeg tror ikke dette var så overraskende som de later som, sier Wigen.

Les også: Rundt 6.000 pågrepet etter kuppforsøk i Tyrkia

En lekse

Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus sier at måten kuppforsøket ble slått ned på, er «en lekse for motstandere av demokrati over hele verden.»

Nereid mener kuppforsøket skaper et demokratisk momentum i Tyrkia, og hun håper myndighetene vil bruke anledningen til å styrke demokratiet i landet.

– Selv om det er en opprivende og negativ hendelse, så er det positivt at tida for militærkupp i Tyrkia er passert. Det er en viktig bekreftelse på at Tyrkia som samfunn har beveget seg i en demokratisk retning. Samtlige partiledere og både tilhengere og motstandere av Erdogan fordømmer kuppet, sier Nereid.

Les også: Meldinger om lynsjing av kuppmakere i Tyrkia

– Nå blir det viktig å se hvordan det tas videre, fortsetter hun.

Wigen mener det er liten grunn til å tro at det blir mer demokrati i Tyrkia etter forsøket.

– Erdogan har fått et godt kort på hånden, og han vil prøve å konsolidere makten, tror Wigen.

– Erdogan har bare brukt demokratiske prinsipper når det har gagnet makten hans. Vinneren tar alt, og dette har Erdogan vunnet, fortsetter han, og legger til at det nå gjenstår å se i hvilken grad Erdogan vil klare å omsette kuppforsøket til mer makt.

Les også: Tyrkisk kuppforsøk omtales som amatørmessig

Personvernpolicy