Tyrkisk kuppforsøk omtales som amatørmessig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mislykkede forsøket på å kuppe makten i Tyrkia omtales som amatørmessig og lite gjennomtenkt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tok regjeringen bare noen timer å slå ned på kuppmakerne. Den nasjonale etterretningstjenesten fastslo lørdag ettermiddag at aksjonen mot den opprørske gruppen i militæret, så å si var fullført.

Flere ting tyder på at forsøket natt til lørdag var mindre profesjonelt enn ved tidligere kupp i Tyrkia, påpeker professor Dietrich Jung ved Center for Midtøsten-studier på Syddansk Universitet.

Les også: Erdogan krever at USA utleverer Gülen

– Sammenlignet med tidligere kupp var det amatørmessig. Det var ikke et velvalgt tidspunkt, sier han og viser til at USA og andre NATO-medlemmer bruker Tyrkia som base for luftkrigen mot IS.

Nils Butenschøn, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, er enig.

I og med at det falt sammen i løpet av noe timer, virker det lite profesjonelt og mindre gjennomført enn tidligere kupp, sier han til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: UDs reiseråd om Tyrkia blir foreløpig stående

– De fleste kupp finner sted når regjeringen er utenlands, eller når man har en fornemmelse av at staten er svak. Det kan man ikke si i dette tilfellet, sier Jung til nyhetsbyrået Ritzau.

Den tyrkiske hæren har en rekke ganger tidligere lyktes med å overta makten helt i landet, men siste gang var i 1980. Det siste tiåret har militærets makt gradvis blitt svekket i landet.

Les også: Tusenvis har tatt til gatene og demonstrerer mot kuppforsøket