Antatte kuppmakere søker asyl i Hellas

Se video: Kuppforsøk i Tyrkia slått tilbake, men kampene fortsetter i hovedstaden Ankara
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 1500 offiserer er pågrepet etter kuppforsøket som har kostet minst 90 mennesker livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia:

  • Republikken Tyrkia har cirka 81 millioner innbyggere
  • Hovedstad: Ankara
  • Statsoverhode: Recep Tayyip Erdogan (AKP)
  • Tyrkia ble republikk i 1923, og republikkens grunnlegger og første president var Kemal Atatürk. Han gjennomførte et absolutt skille mellom politikk og religion.
  • 99 prosent av befolkningen regner seg som muslimer, de aller fleste er sunnier.
  • Det har vært tre militærkupp i Tyrkia siden 1960: I 1960, 1971 og 1980.
  • Tyrkia er medlem av NATO og er formelt kandidatland til å bli medlem av EU.

Artikkelen blir løpende oppdatert med siste nytt. De nyeste opplysningene ligger øverst i artikkelen.

Et tyrkisk militært helikopter har landet i det nordlige Hellas, og åtte personer om bord har søkt asyl.

Sju av dem som var om bord, hadde militæruniform, og gresk politi mener alle åtte var involvert i kuppforsøket mot Erdogan-regjeringen. Alle ble arrestert for ulovlig å ha tatt seg inn i Hellas.

Black Hawk-helikopteret landet etter å ha sendt et nødsignal til tårnet ved flyplassen i Alexandropoulos i Nord-Hellas.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier at Tyrkia krever de åtte utlevert, ifølge TV-kanalen NTV.

– Vi har krevd at de åtte forræderne som flyktet til Hellas, blir returnert umiddelbart, sa Cavusoglu, ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

Det er ifølge The Guardians korrespondent i Hellas svært lite sannsynlig at de får innvilget asyl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske myndigheter har varslet alle grenseposter og flyplasser om å stanse folk som prøver å flykte.

Les også: Flygninger fra Norge er instilt - forsikringsselskapene hjelper til

Gisselsituasjon

En opposisjonell gruppe skal ha tatt kontroll over en fregatt ved den tyrkiske flåtebasen Golcuk og angivelig tatt sjefen for den tyrkiske marinen som gissel. Det er Reuters som melder at gruppa har okkupert marinefartøyet, med henvisning til en høytstående gresk militærkilde.

I timene etter at kuppforsøket var et faktum ble også stabssjefen for det tyrkiske militæret tatt som gissel, men senere løselatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kuppmakere drept

Tyrkiske militære sier at 104 soldater som deltok i kuppforsøket i Tyrkia, er drept, sier den fungerende hærsjefen, general Umit Dundar.

I en TV-overført tale gjorde han det klart at kuppforsøket er slått ned, men at til sammen 90 personer ble drept av kuppmakerne, blant dem 41 politifolk og 47 sivile.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dundar sier at kuppforsøket mot regjeringen til Recep Tayyip Erdogan i hovedsak var iverksatt av det tyrkiske flyvåpenet.

President Erdogan melder samtidig på Twitter at faren ikke er over, og han ber folk bli i gatene for å hindre nye forsøk på kupp.

Les også: – Prisen for kuppforsøket blir høy

Erdogan tar styringen

Opprenskningen er i full gang i Tyrkia etter at et kuppforsøk ble slått ned i morgentimene lørdag. Etter timer med kaos og uten at noen visste hvor president Recep Tayyip Erdogan var, kom han lørdag tilbake til Istanbul og tok styringen.

Ifølge de siste tallene ble 194 mennesker drept, og 1.154 andre såret i forbindelse med kuppforsøket som elementer av det tyrkiske militæret satte i gang fredag kveld.

Over hele landet er arrestasjonene av kuppsoldater i gang. I Ankara la nærmere 200 soldater i hærens hovedkvarter ned våpnene lørdag morgen og overga seg til styrker som er lojale mot regjeringen. Fungerende hærsjef general Umit Dundar sa at det først og fremst var flyvåpenet som var involvert i kuppforsøket, sammen med militærpoliti og noen pansrede enheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalstabssjefen Hulusi Akar tar nå over operasjonen mot kuppmakerne etter at han ble berget fra en militærbase utenfor hovedstaden, der han var tatt som gissel.

Les også:

Se øyeblikket da soldater kuppet den tyrkiske fjernsynskanalen

Mange pågrepet

Til sammen er 1.563 offiserer fra Tyrkias væpnede styrker arrestert etter kuppforsøket natt til lørdag, og tidlig lørdag morgen overga nær 200 soldater seg i det militære hovedkvarteret.

Offiserene er pågrepet over hele landet etter at kuppforsøket som en sektor av de væpnede styrkene sto bak, ble slått ned i morgentimene lørdag. De fleste er av lavere rang, opplyser en høytstående tjenestemann i regjeringen.

Fem generaler og 29 oberster er avsatt fra sine stillinger.

Samtidig meldes det at nasjonalforsamlingen er samlet til ekstraordinært møte etter nattens kaos. Selve nasjonalforsamlingsbygningen fikk omfattende skader under kuppforsøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere er det meldt at 754 soldater var arrestert etter kuppforsøket.

Se video: Her føres de pågrepne kupplederne vekk av politi, soldater og sivile.

Gissel sluppet fri

Tyrkiske sikkerhetsstyrker reddet tidlig lørdag generalstabssjefen som var tatt som gissel av kuppmakerne på en militærbase utenfor hovedstaden.

General Hulusi Akar ble reddet i en operasjon mot flybasen Akinci, nordvest for Ankara, og fløyet i sikkerhet.

Det var tidligere meldt at han ble tatt som gissel av kuppmakerne sent fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontroll over TV-stasjoner

Soldater tok i løpet av natten kontroll over TV-stasjonen CNN Turk, og roping og skudd ble hørt frafra redaksjonslokalene. Sendingen ble stanset.

Soldater skal også ha tatt kontroll over flere andre TV- og avisredaksjoner. Sjefen for den engelskspråklige redaksjonen av kringkasteren TRT sa til BBC at de ikke er i stand til å sende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meldingene fra CNN i Ankara kom etter at flere politiske og militære kilder melder om at kuppforsøket er slått tilbake.

Se video fra Ankara her:

Flere ledende offiserer fra de ulike våpengrenene gikk ut i fjernsynet og avviste kuppet. De skyldte på en mindre gruppe innenfor landets væpnede styrker, meldte flere store medier i Tyrkia.

En tjenestemann som snakket mot løfte om anonymitet, sa at minst 150 sårede har kommet inn til sykehuset Haydarpasa Numune i bydelen Üsküdar i Istanbul.

Utpekt som nøkkelfigur

En nylig avsatt offiser ble tidlig, mens usikkerheten ennå rådet som verst, utpekt som en nøkkelfigur i planleggingen kuppforsøket i Tyrkia, meldte det statlige nyhetsbyrået Anadolu. Offiseren, Muharrem Kose, var juridisk rådgiver for landets militære stabssjef, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Like før beskjeden om at kuppforsøket var mislykket, kom det meldinger om at en bombe hadde gått av ved Tyrkias parlamentbygning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helikopter skutt ned

Det lørdag natt meldinger om nedskyting av et militærhelikopter som angivelig var under kuppmakernes kontroll, melder fjernsynskanalen NTV ifølge Reuters. Et F16-fly skal ha skutt det ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Ankara melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu at 17 politimenn er blitt såret og drept i Ankara.

Se video: Her skytes det fra et helikopter i Ankara

– Vil ikke lykkes

Tyrkias tidligere statsminister Ahmet Davutoglu sier lørdag natt i et intervju med TV-kanalen AlJazeera at dette definitivt er et kupp. Davutoglu mener det er utført av en mindre del av hæren, som har brutt med resten av hoveddelen av hæren.

Dette er et angrep på hele vårt demokrati, ikke bare enkeltpersoner og partier. Nå håper jeg alle verdens organiasjoner står skulder ved skulder med Tyrkia, sier Davutoglu til kanalen.

Skyting og eksplosjoner

Den tyrkiske parlamentsbygningen er truffet av en bombe, melder nyhetsbyrået Anadolu. Mennesker som jobber i bygningen og flere politifolk skal være såret i bombingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere på kvelden kom det meldinger om at stridsvogner hadde tatt oppstilling rundt flyplassen og at soldater hadde inntatt kontrolltårnet.

Like etter midnatt viste TV-bilder fra den store Bosporus-broen at en større folkemengde krysset broen til fots. Deretter hørte en lyder som trolig var skyting, uten at det var mulig å si hvem som avfyrte skuddene.

Det er også meldt om en eksplosjon ved en bygning hvor den statlige TV-stasjonen TURKSAT holder til. Ubekreftede meldinger tyder også på at det har blitt avfyrt skutt ved Atatürk-flyplassen.

Se video her: Parlamentmedlem livestrømmet øyeblikket det eksploderer under parlamentmøte i Ankara.

UD advarer

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

Det oppdaterte reiserådet kom sent fredag kveld. I tillegg oppfordres reisende i Tyrkia til å følge med på utviklingen og nyheter. UD har satt krisestab og jobber sammen med ambassaden i Ankara for å få oversikt over situasjonen.

– Situasjonen er svært uoversiktlig, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB fredag kveld.

Følg med på situasjonen i Tyrkia direkte her:

Se video: Jagerfly flyr lavt over Ankara under mulig kuppforsøk