Antatte kuppmakere søker asyl i Hellas

Se video: Kuppforsøk i Tyrkia slått tilbake, men kampene fortsetter i hovedstaden Ankara

Over 1500 offiserer er pågrepet etter kuppforsøket som har kostet minst 90 mennesker livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia:

  • Republikken Tyrkia har cirka 81 millioner innbyggere
  • Hovedstad: Ankara
  • Statsoverhode: Recep Tayyip Erdogan (AKP)
  • Tyrkia ble republikk i 1923, og republikkens grunnlegger og første president var Kemal Atatürk. Han gjennomførte et absolutt skille mellom politikk og religion.
  • 99 prosent av befolkningen regner seg som muslimer, de aller fleste er sunnier.
  • Det har vært tre militærkupp i Tyrkia siden 1960: I 1960, 1971 og 1980.
  • Tyrkia er medlem av NATO og er formelt kandidatland til å bli medlem av EU.

Artikkelen blir løpende oppdatert med siste nytt. De nyeste opplysningene ligger øverst i artikkelen.

Et tyrkisk militært helikopter har landet i det nordlige Hellas, og åtte personer om bord har søkt asyl.

Sju av dem som var om bord, hadde militæruniform, og gresk politi mener alle åtte var involvert i kuppforsøket mot Erdogan-regjeringen. Alle ble arrestert for ulovlig å ha tatt seg inn i Hellas.

Black Hawk-helikopteret landet etter å ha sendt et nødsignal til tårnet ved flyplassen i Alexandropoulos i Nord-Hellas.

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier at Tyrkia krever de åtte utlevert, ifølge TV-kanalen NTV.

– Vi har krevd at de åtte forræderne som flyktet til Hellas, blir returnert umiddelbart, sa Cavusoglu, ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

Det er ifølge The Guardians korrespondent i Hellas svært lite sannsynlig at de får innvilget asyl.

Tyrkiske myndigheter har varslet alle grenseposter og flyplasser om å stanse folk som prøver å flykte.

Les også: Flygninger fra Norge er instilt - forsikringsselskapene hjelper til

Gisselsituasjon

En opposisjonell gruppe skal ha tatt kontroll over en fregatt ved den tyrkiske flåtebasen Golcuk og angivelig tatt sjefen for den tyrkiske marinen som gissel. Det er Reuters som melder at gruppa har okkupert marinefartøyet, med henvisning til en høytstående gresk militærkilde.

I timene etter at kuppforsøket var et faktum ble også stabssjefen for det tyrkiske militæret tatt som gissel, men senere løselatt.

Kuppmakere drept

Tyrkiske militære sier at 104 soldater som deltok i kuppforsøket i Tyrkia, er drept, sier den fungerende hærsjefen, general Umit Dundar.

I en TV-overført tale gjorde han det klart at kuppforsøket er slått ned, men at til sammen 90 personer ble drept av kuppmakerne, blant dem 41 politifolk og 47 sivile.

Dundar sier at kuppforsøket mot regjeringen til Recep Tayyip Erdogan i hovedsak var iverksatt av det tyrkiske flyvåpenet.

President Erdogan melder samtidig på Twitter at faren ikke er over, og han ber folk bli i gatene for å hindre nye forsøk på kupp.

Les også: – Prisen for kuppforsøket blir høy

Erdogan tar styringen

Opprenskningen er i full gang i Tyrkia etter at et kuppforsøk ble slått ned i morgentimene lørdag. Etter timer med kaos og uten at noen visste hvor president Recep Tayyip Erdogan var, kom han lørdag tilbake til Istanbul og tok styringen.

Ifølge de siste tallene ble 194 mennesker drept, og 1.154 andre såret i forbindelse med kuppforsøket som elementer av det tyrkiske militæret satte i gang fredag kveld.

Over hele landet er arrestasjonene av kuppsoldater i gang. I Ankara la nærmere 200 soldater i hærens hovedkvarter ned våpnene lørdag morgen og overga seg til styrker som er lojale mot regjeringen. Fungerende hærsjef general Umit Dundar sa at det først og fremst var flyvåpenet som var involvert i kuppforsøket, sammen med militærpoliti og noen pansrede enheter.

Generalstabssjefen Hulusi Akar tar nå over operasjonen mot kuppmakerne etter at han ble berget fra en militærbase utenfor hovedstaden, der han var tatt som gissel.

Les også:

Se øyeblikket da soldater kuppet den tyrkiske fjernsynskanalen

Mange pågrepet

Til sammen er 1.563 offiserer fra Tyrkias væpnede styrker arrestert etter kuppforsøket natt til lørdag, og tidlig lørdag morgen overga nær 200 soldater seg i det militære hovedkvarteret.

Offiserene er pågrepet over hele landet etter at kuppforsøket som en sektor av de væpnede styrkene sto bak, ble slått ned i morgentimene lørdag. De fleste er av lavere rang, opplyser en høytstående tjenestemann i regjeringen.

Fem generaler og 29 oberster er avsatt fra sine stillinger.

Samtidig meldes det at nasjonalforsamlingen er samlet til ekstraordinært møte etter nattens kaos. Selve nasjonalforsamlingsbygningen fikk omfattende skader under kuppforsøket.

Tidligere er det meldt at 754 soldater var arrestert etter kuppforsøket.

Se video: Her føres de pågrepne kupplederne vekk av politi, soldater og sivile.

Gissel sluppet fri

Tyrkiske sikkerhetsstyrker reddet tidlig lørdag generalstabssjefen som var tatt som gissel av kuppmakerne på en militærbase utenfor hovedstaden.

General Hulusi Akar ble reddet i en operasjon mot flybasen Akinci, nordvest for Ankara, og fløyet i sikkerhet.

Det var tidligere meldt at han ble tatt som gissel av kuppmakerne sent fredag kveld.

Kontroll over TV-stasjoner

Soldater tok i løpet av natten kontroll over TV-stasjonen CNN Turk, og roping og skudd ble hørt frafra redaksjonslokalene. Sendingen ble stanset.

Soldater skal også ha tatt kontroll over flere andre TV- og avisredaksjoner. Sjefen for den engelskspråklige redaksjonen av kringkasteren TRT sa til BBC at de ikke er i stand til å sende.

Meldingene fra CNN i Ankara kom etter at flere politiske og militære kilder melder om at kuppforsøket er slått tilbake.

Se video fra Ankara her:

Flere ledende offiserer fra de ulike våpengrenene gikk ut i fjernsynet og avviste kuppet. De skyldte på en mindre gruppe innenfor landets væpnede styrker, meldte flere store medier i Tyrkia.

En tjenestemann som snakket mot løfte om anonymitet, sa at minst 150 sårede har kommet inn til sykehuset Haydarpasa Numune i bydelen Üsküdar i Istanbul.

Utpekt som nøkkelfigur

En nylig avsatt offiser ble tidlig, mens usikkerheten ennå rådet som verst, utpekt som en nøkkelfigur i planleggingen kuppforsøket i Tyrkia, meldte det statlige nyhetsbyrået Anadolu. Offiseren, Muharrem Kose, var juridisk rådgiver for landets militære stabssjef, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Like før beskjeden om at kuppforsøket var mislykket, kom det meldinger om at en bombe hadde gått av ved Tyrkias parlamentbygning.

Helikopter skutt ned

Det lørdag natt meldinger om nedskyting av et militærhelikopter som angivelig var under kuppmakernes kontroll, melder fjernsynskanalen NTV ifølge Reuters. Et F16-fly skal ha skutt det ned.

I Ankara melder det statlige nyhetsbyrået Anadolu at 17 politimenn er blitt såret og drept i Ankara.

Se video: Her skytes det fra et helikopter i Ankara

– Vil ikke lykkes

Tyrkias tidligere statsminister Ahmet Davutoglu sier lørdag natt i et intervju med TV-kanalen AlJazeera at dette definitivt er et kupp. Davutoglu mener det er utført av en mindre del av hæren, som har brutt med resten av hoveddelen av hæren.

Dette er et angrep på hele vårt demokrati, ikke bare enkeltpersoner og partier. Nå håper jeg alle verdens organiasjoner står skulder ved skulder med Tyrkia, sier Davutoglu til kanalen.

Skyting og eksplosjoner

Den tyrkiske parlamentsbygningen er truffet av en bombe, melder nyhetsbyrået Anadolu. Mennesker som jobber i bygningen og flere politifolk skal være såret i bombingen.

Tidligere på kvelden kom det meldinger om at stridsvogner hadde tatt oppstilling rundt flyplassen og at soldater hadde inntatt kontrolltårnet.

Like etter midnatt viste TV-bilder fra den store Bosporus-broen at en større folkemengde krysset broen til fots. Deretter hørte en lyder som trolig var skyting, uten at det var mulig å si hvem som avfyrte skuddene.

Det er også meldt om en eksplosjon ved en bygning hvor den statlige TV-stasjonen TURKSAT holder til. Ubekreftede meldinger tyder også på at det har blitt avfyrt skutt ved Atatürk-flyplassen.

Se video her: Parlamentmedlem livestrømmet øyeblikket det eksploderer under parlamentmøte i Ankara.

UD advarer

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Tyrkia som ikke er strengt nødvendige.

Det oppdaterte reiserådet kom sent fredag kveld. I tillegg oppfordres reisende i Tyrkia til å følge med på utviklingen og nyheter. UD har satt krisestab og jobber sammen med ambassaden i Ankara for å få oversikt over situasjonen.

– Situasjonen er svært uoversiktlig, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB fredag kveld.

Følg med på situasjonen i Tyrkia direkte her:

Se video: Jagerfly flyr lavt over Ankara under mulig kuppforsøk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59 E16 i Nord-Aurdal stengt etter kollisjon mellom trailer og personbil18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27 Inkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24 Trump raser etter rentebeslutning20:23 Minst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23 Kristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55 Slik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø
Siste nytt
19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59NorgeE16 i Nord-Aurdal stengt etter kollisjon mellom trailer og personbil18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje20:27PengerInkassokrav mot Ola og Kari på 100 milliarder kroner20:24PengerTrump raser etter rentebeslutning20:23VerdenMinst 28 barn omkom i brann på skole i Liberia20:23SportKristoff spurtet til seier i Slovakia, men veltet og mistet ledertrøya19:55MotorSlik løser elektriske MS «Kongen» utslippsfloken uten lader19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus