Meny

Forbitrede protester og trusler mot politiet i USA

POLITI MOT FOLK: Politiet tok i bruk pepperspray og røykbomber for å spre demonstranter som sperret en motorvei i St. Paul i Minnesota i protest mot politiets behandling av svarte amerikanere. Foto: Adam Bettcher / Reuters/ntb SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tredje dag på rad har sinte demonstranter over hele USA protestert mot politiets behandling av svarte amerikanere. Politiet har også måttet håndtere konkrete trusler.

I Dallas, der fem politifolk torsdag kveld ble drept av en forbitret afroamerikansk snikskytter, styrket politiet sikkerheten i hele byen etter å ha mottatt en anonym trussel om en bombe i deres eget hovedkvarter.

Politiet gjennomsøkte parkeringskjelleren i hovedpolitistasjonen på jakt etter en mistenkelig person, men etter to timers leting ble jakten avblåst og det ble gitt signal om at faren var over.

Les også:   Ny politimann skutt i USA

Kjent aktivist pågrepet

I Baton Rouge i Louisiana pågrep politiet 30 personer som demonstrerte mot drapet på en mann tidligere i uka. Blant de pågrepne er Black Lives Matter-aktivisten DeRay Mckesson som hadde reist til Baton Rouge fra St. Louis.

Mckesson er en av grunnleggerne av Campaign Zero, som er en plan for hvordan man skal håndtere politivold. Etter pågripelsen er det spredt et Twitter-innlegg der det oppfordres til å ringe til Baton Rouge-politiet for å kreve ham løslatt.

Flere hundre personer hadde samlet seg ved storkiosken Triple S hvor den 37 år gamle afroamerikaneren Alton Sterling ble skutt og drept av to hvite politimenn tirsdag. Drapet ble filmet og spredt på nettet.

En av demonstrantene forteller at han deltar for å vise sin avsky mot rasisme i lokalsamfunnet.

– Vi har måttet tåle politiets brutalitet lenge. Det har vært mye rasisme her, sier Lael Montgomery og legger til at han håper barna får vokse opp i et bedre samfunn.

Les også:   Bahamas med nytt reiseråd til USA

Røykbomber

I St. Paul i Minnesota der den 32 år gamle Philando Castile ble drept onsdag, tok politiet natt til søndag i bruk røykbomber for å spre en folkemengde som i flere timer stanset trafikken på motorveien Interstate 94.

Rundt 200 demonstranter nektet å forlate veien litt over midnatt mens politi i kamputstyr rykket fram. Noen få demonstranter ble arrestert, og enkelte politifolk fikk mindre skader da de ble truffet av steiner og flasker, ifølge avisa Star Tribune.

Mange andre steder i USA var det også demonstrasjoner lørdag, blant annet i San Francisco, der Bay Bridge måtte stenges, og i New York, der demonstranter sperret Fifth Avenue.

Andre byer der det var demonstrasjoner, er Los Angeles og Fresno i California, Philadelphia, Salt Lake City, Newport i Rhode Island, West Palm Beach og Fort Lauderdale i Florida, Atlanta, Houston, Baltimore, Chicago, Boston og Denver.

I Phoenix i Arizona brukte politiet pepperspray for å jage bort demonstranter, og Rochester i New York ble 74 personer arrestert. De andre stedene gikk protestene fredelig for seg.

Les også:   USAs justisdepartement skal granske skyteepisode

Selvforsvarskurs

I Dallas fortsetter etterforskningen av den 25 år gamle Afghanistan-veteranen Micah Johnson som ble drept av politiet etter at han skjøt og drepte fem politifolk.

Lørdag kom det fram at han hadde fått militær trening ved en privat selvforsvarsskole i Richardson i Texas, og at han hadde drevet våpenøvelser i sin egen bakgård i Dallas.

Politiet har også funnet et større våpenarsenal, samt ammunisjon, skuddsikre vester og materiale til å lage bomber i huset hans.

Mens politiet forsøkte å overtale ham til å overgi seg etter at han hadde forskanset seg i et parkeringshus, fortalte han at han ønsket å drepe hvite, særlig hvite politifolk. Politiet sier at han siktet direkte på politimennene han drepte.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus