Kina blåser i internasjonal domstol

Et kinesisk kystvaktskip i Sør-Kinahavet. Kina er i disputt med flere naboland om hvor grensene skal gå i de omstridte farvannene. Foto: Nguyen Minh (Reuters / NTB scanpix)
Et kinesisk kystvaktskip i Sør-Kinahavet. Kina er i disputt med flere naboland om hvor grensene skal gå i de omstridte farvannene. Foto: Nguyen Minh (Reuters / NTB scanpix)

Uansett hva voldgiftsdomstolen i Haag kommer frem til om konflikten i Sør-Kinahavet, akter ikke kineserne å ta hensyn til avgjørelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten mellom Kina og Filippinene kommer opp i Den faste voldgiftsdomstolen i Haag (PCA) tirsdag. Det var Filippinene som i 2013 brakte saken inn for domstolen. De mente et søksmål var eneste farbare vei fordi 17 år med forhandlinger ikke hadde ført frem.

Kina har på sin side boikottet voldgiftssaken fullstendig.

– Søksmålet vil ikke på noen måte bidra til fred og stabilitet i regionen. Vi vil ikke godta noen beslutning som påtvinges oss, sier Hong Lei, pressetalsmann i det kinesiske utenriksdepartementet.

I stedet har kineserne denne uka på nytt provosert naboene i de omstridte farvannene ved å innlede en stor militærøvelse ved Paraceløyene, noe som betyr at havområdet er stengt for andre skip.

Samtidig har det kommet meldinger om at tre amerikanske krigsskip denne uken har patruljert i nærheten av det omstridte Scarborough-revet og Spratlyøyene lenger sør. Kina gjør krav på begge.

– Rå maktbruk?

USA mener at Kina må rette seg etter avgjørelsen i Haag-domstolen for å vise at landet respekterer internasjonal rett.

– Avgjørelsen neste uke vil vise om fremtiden i den asiatiske delen av Stillehavet vil bli definert av internasjonale lover og normer eller av rå maktkalkuleringer, fremholdt Abraham Denmark, visestatssekretær for Øst-Asia i USAs forsvarsdepartement, i en høring i Kongressen torsdag.

Men verken han eller andre embetsfolk ville svare på om USA vil svare militært hvis Kina fortsetter med militære utplasseringer på omstridte øyer og holmer i Sør-Kinahavet.

Den republikanske politikeren Randy Forbes mener at verden i neste uke både vil følge med på om Kina oppfører seg som en ansvarlig part i det internasjonale systemet og på hvordan USA vil reagere hvis de ikke gjør det.

– Hva vi gjør eller ikke gjør for å støtte våre allierte og det regelbaserte internasjonale systemet i ukene som kommer, vil gi gjenlyd over hele regionen og i andre verdenshjørner, sier Forbes.

Bygger i havet

De siste to årene har Kina bygd en rekke kunstige øyer og militære anlegg ved øyer og holmer i havområder som også andre asiatiske land gjør krav på.

Kina hevder å ha krav på mesteparten av det ressursrike havet, deriblant øyer som ligger langt fra det kinesiske fastlandet. Både Filippinene, Brunei, Malaysia, Taiwan og Vietnam mener å ha rett på noen av de samme områdene.

Kina baserer sine krav på kart som stammer fra 1940-tallet, og landet har de siste årene begynt å forsvare disse kravene mer og mer aggressivt.

Avisen Folkets dagblad, som regnes som et viktig talerør for kommunistpartiet, kom for få dager siden med en krass advarsel til amerikanerne.

«Det fins en grense i alle saker, og det vil være en pris å betale hvis den grensa krysses», skriver avisen på lederplass.

– Iscenesatt søksmål

«Hvis USA, til tross for prisen, velger å balansere på randen av krig ved å presse og true andre, vil det kun føre til én ting, og det er at USA vil måtte bære hele ansvaret for at spenningen fortsetter å stige i Sør-Kinahavet», advares det i Folkets dagblad.

Den engelskspråklige avisen China Daily hevder at Filippinene og USA har iscenesatt søksmålet i Haag for å forsøke å tegne en karikatur av Kina som «et utskudd i det lovstyrte verdenssamfunnet».

I Global Times er konklusjonen at Kina må forberede seg på «militære konfrontasjoner» i Sør-Kinahavet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus