Menighet anmeldt for ikke å ha grepet inn mot overgrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senter mot incest og seksuelle overgrep har anmeldt den kristne menigheten den læstadianske forsamling i Tysfjord for ikke å ha gjort nok for å forhindre overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Loven sier at alle har plikt til å melde fra om noe straffbart har skjedd, eller kan skje. Det er alvorlig og straffbart dersom menigheten ikke har varslet, sier daglig leder Lene Sivertsen ved Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO).

Nordland politidistrikt bekrefter overfor NRK at de har mottatt en anmeldelse av forsamlingen som om handler avvergingsplikten.

– Denne anmeldelsen er en del av den omfattende etterforskningen som nå pågår knyttet til overgrepene som er blitt avdekket i Tysfjord. Plikten til å avverge pågående overgrep er en naturlig del av etterforskningen i alle overgrepssaker, og vil også være det i etterforskningen av Tysfjord-sakene, sier politiadvokat Siv Remen til kanalen.

Kontaktperson for menigheten i Tysfjord, Henning Eivik, sier til kanalen at han ikke ønsker å kommentere hendelsen ytterligere, men at han har full tillit til å politiets arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I begynnelsen av juli fortalte i alt elleve personer til VG , samtlige lulesamer, at de er blitt utsatt for seksuelle overgrep i Tysfjord kommune i Nordland. I alt har avisen fått kunnskap om 47 historier fra kvinner og menn som alle hevder de er blitt utsatt for overgrep i barne- og ungdomsårene i løpet av de tre siste tiårene.