Politiet kan få kamera på uniformen

<p>Nå kan politiradioen på skulderen få følge av et videokamera. Illustrasjonsfoto. Morten Holm (NTB scanpix)</p>
Nå kan politiradioen på skulderen få følge av et videokamera. Illustrasjonsfoto. Morten Holm (NTB scanpix)

Et lite videokamera som får med seg alt som skjer, kan bli en del av uniformen til norske politifolk. Oslo politidistrikt testet «kroppskameraer» i fjor høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rapport etter Oslo-politiets forsøk med tolv kameraer anbefaler lydopptak, men er mer skeptisk til video, skriver Aftenposten. Datatilsynet er glad for at politiet gjør en edruelig vurdering av mulighetene og utfordringene.

– Vi kan godt se situasjoner hvor bruk av kamera er fornuftig som for eksempel ved skarpe oppdrag. Til helt ordinær ordenstjeneste kan dette fort vise seg å koste mer enn det smaker. Det vil kreve veldig mye av rutiner, opplæring og teknisk sikkerhet. Politiet vil også måtte kunne forholde seg til krav om innsyn i opptakene, sier kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i tilsynet.

Les også: Flertallet godtar mer overvåking i kamp mot terror

Kåre Stølen, som er sjef på Grønland politistasjon, tror kroppskameraer kan bli et nyttig redskap og sier tilbakemeldingene etter prosjektet i Oslo var positive. Politiets Fellesforbund mener det er positivt med videoopptak som kan frikjenne eller dømme politifolk når det rettes beskyldninger mot dem.

– Mange opplever belastningen ved grunnløse anmeldelser, og video vil bekrefte eller avkrefte hva som egentlig skjedde, sier forbundsleder Sigve Bolstad i PF.

Les også: Tilsyn varsler overvåkingsbot for Rema-butikk og Securitas

Personvernpolicy