Meny

Afghanistan-veteran utpekt som gjerningsmannen i Dallas

Se video.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 25 år gamle Afghanistan-veteranen Micah Xavier Johnson er av amerikanske medier utpekt som Dallas-gjerningsmannen som ble drept av politiet i et parkeringshus.

Før han ble drept fortalte gjerningsmannen politiets forhandlere at han var opprørt over de seneste tilfellene der amerikansk politi har skutt og drept afroamerikanere.

– Han var opprørt over de nylige politiskytingene. Den mistenkte sa han var sint på hvite. Han ønsket å drepe hvite personer, særlig hvite polititjenestemenn, fortalte Dallas' politisjef David Brown under en pressekonferanse fredag.

Politisjefen har ikke bekreftet at Johnson, en 25 år gammel afroamerikaner fra Dallas-forstaden Mesquite, sto bak angrepet – men flere amerikanske medier siterer politikilder på at det var 25-åringen som sto bak.

Fem politifolk ble drept i angrepet som skjedde under en protestmarsj mot politivold torsdag kveld. Ytterligere sju politifolk og to sivile ble såret.

Gjennomsøkte bolig

Den amerikanske hæren opplyser i en uttalelse at Johnson tjenestegjorde i Afghanistan fra november 2013 til juli 2014. Hæren opplyser også at Johnson tilhørte hærens reservestyrker fra 2009 til 2015. Uttalelsen fra hæren kom kort tid etter at amerikanske medier utpekte Johnson som gjerningsmannen.

Fredag gjennomsøkte amerikansk politi en bolig i Mesquite, der Johnson ifølge amerikanske medier bodde sammen med sin mor.

Flere bager med materiale ble i løpet av fredagen båret ut fra boligen av polititjenestemenn.

Robot med eksplosiver

Dallas' politisjef Borwn har opplyst at politiet brukte en robot med eksplosiver for å drepe gjerningsmannen, som hadde forskanset seg i et parkeringshus i sentrum av millionbyen etter angrepet.

– Andre alternativer ville ha utsatt våre tjenestemenn for stor fare, sa Brown.

I samtalene med politiets forhandlere før han ble drept, truet mannen med mer vold og hevdet at han hadde plantet flere bomber i byen.

Tre andre personer er pågrepet i forbindelse med angrepet.

Ifølge CNN opplyser politikilder at etterforskerne tror den mistenkte var alene om angrepet.

Les også: Store protester etter politivold

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Dette er videoen som viser hendelsesforløpet før drapet på Alton Sterling (37):

– Grusomt angrep

President Barack Obama uttrykker forferdelse og gjør det klart at ingenting kan rettferdiggjøre slike angrep mot politiet.

– Vi vet ikke alt ennå. Det vi vet, er at det var et ondsinnet, overlagt og grusomt angrep på politiet, sier han, men påpeker også at muligheten for å eie kraftige våpen øker sannsynligheten for slike tragiske angrep.

Obama har tidligere gjort det klart at det ikke er noen motsetning mellom å støtte politiet og arbeide for å korrigere urettferdigheter i det juridiske systemet.

Les også: Obama sier politiet trenger en reform etter skyting

Protest mot politibrutalitet

Skytingen begynte da hundrevis av mennesker marsjerte nedover en av Dallas' hovedgater i en protestdemonstrasjon mot at to afroamerikanere er skutt og drept av amerikansk politi de siste dagene – 37 år gamle Alton Sterling i Louisiana og 32-åringen Philandro Castile i Minnesota

Videobilder viser at demonstrantene løp for livet, mens politifolk søkte dekning bak parkerte biler da skuddene haglet fra taket til et parkeringshus langs gata.

VIDEO: Castiles kjæreste: – Han var aldri truende:

Bakgrunn: Ny drapsvideo fra USA spredt på sosiale medier

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus