UDI: Afghanistan-innstramming rammer barn hardest

<p>UDI-direktør Frode Forfang. Arkivfoto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)</p>
UDI-direktør Frode Forfang. Arkivfoto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Enslige mindreårige asylsøkere rammes hardest når Utlendingsdirektoratet (UDI) vurderer Afghanistan som et trygt returland. Det bekrefter UDI-direktør Frode Forfang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens FNs høykommissær for flyktninger mener 2015 var det farligste året for sivile afghanere siden 2009, har UDI gjort en ny vurdering som tilsier at flere vil bli sendt tilbake til landet. Det vil ramme asylbarna hardest, skriver VG.

Nylig sa innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at UDI konkluderer med at ingen provinser i Afghanistan er så utrygge at ingen kan sendes tilbake dit. Tidligere har de fleste voksne kunnet sendes tilbake selv om de kom fra en utrygg provins, ettersom de kunne sendes til andre deler av landet.

Les også: UDI øker bruken av tidsbegrensede tillatelser

– Det er det vi kaller internflukt, forklarer UDI-direktøren. Men denne løsningen, for eksempel med retur til Kabul, kan ikke anvendes for enslige mindreårige.

– Siden enslige mindreårige, i motsetning til mange voksne, ikke kan henvises til andre områder enn der de kommer fra, vil endringen derfor slå sterkest ut for denne gruppen, sier Forfang.

163 enslige mindreårige har søkt om asyl i Norge hittil i år. Av dem er 74 afghanere. I fjor kom det 5.300 enslige som oppga å være mindreårige. 3.424 av dem var afghanere.

Les også: UDI øker bruken av tidsbegrensede tillatelser

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus