HRW: Politiet i Rio dreper uten å bli straffet

Militærpolitiet i Brasil i en terrorøvelse i forkant av OL i Rio de Janeiro. Foto: Ricardo Moraes (Reuters / NTB scanpix)
Militærpolitiet i Brasil i en terrorøvelse i forkant av OL i Rio de Janeiro. Foto: Ricardo Moraes (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i delstaten Rio de Janeiro, som arrangerer sommer-OL neste måned, har drept minst 8.000 mennesker det siste tiåret, ifølge menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

645 av disse politidrapene ble utført i fjor, hevder gruppen i en rapport. Den forteller også at dødstallet inkluderer en rekke drap som ligner henrettelser, og at vold, tortur og drap er vanlig i det daglige politiarbeidet i den brasilianske delstaten.

HRW har dokumentert 64 saker fra de siste åtte årene der politiet i Rio de Janeiro har forsøkt å skjule drap på 116 mennesker, deriblant minst 24 mindreårige.

Les også: En drept i skuddveksling på sykehus i Rio

– Å drepe kriminelle var et krav fra sjefene for å vise at vi gjorde jobben skikkelig, sier en av de 30 politibetjentene som er intervjuet i rapporten.

Politimannen forklarer at han var stasjonert i et av Rio de Janeiros farligste nabolag, der han deltok i operasjoner mot tungt væpnede narkotikabander. Strategien var å drepe gjengmedlemmene for å redusere kriminaliteten, sier han.

Av de 64 sakene HRW har dokumentert, har kun åtte endt i rettssystemet. Halvparten av dem ga fengselsstraff for politibetjentene som sto bak drapene.

Les også: Fire politifolk drept under demonstrasjoner i USA