Irak rammet av nytt blodig angrep – minst 40 drept

INGEN ENDE I IRAK: I forrige uke ble nærmere 300 mennesker drept i et forretningsstrøk i Bagdad. Nå har et nytt terrorangrep rammet Balad, 8 mil lenger nord.
INGEN ENDE I IRAK: I forrige uke ble nærmere 300 mennesker drept i et forretningsstrøk i Bagdad. Nå har et nytt terrorangrep rammet Balad, 8 mil lenger nord. Foto: Thaier Al-sudani / Reuters/NTB scanpix

Bare dager etter at nær 300 irakere ble drept av terror i Bagdad, har minst 40 liv gått tapt i et nytt selvmordsangrep i byen Balad – denne gangen i en sjiamuslimsk helligdom full av mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet ble blant annet utført av tre selvmordsbombere. De skal ha latt som de var medlemmer av en regjeringsvennlig, sjiamuslimsk milits da de forsøkte å ta seg inn i et hellig mausoleum 8 mil nord for Bagdad. Angrepet fant sted torsdag kveld idet mange mennesker var samlet for å feire id al-fitr, slutten på fastemåneden ramadan.

Mens en av selvmordsbomberne sprengte seg selv ved vaktene ved inngangen, trengte en annen selvmordsbomber seg inn i mausoleet sammen med ni væpnede menn, ifølge lokale kilder. Ifølge politiet ble den tredje selvmordsbomberen drept.

Skuddene rammet både sikkerhetsfolk og familier, og over 70 personer er såret i tillegg til de om lag 40 drepte.

Den ytterliggående sunnigruppa IS sier den sto bak både angrepet i Balad og angrepet i Bagdad fem dager tidligere.

Fredag ble det innført portforbud både i Balad og andre byer i provinsen Salah al-Din. I et forsøk på å hindre at angrepet fører til vondt blod mellom sunnier og sjiaer oppfordret provinsguvernøren innbyggerne til å stå sammen mot volden.

– Terrorisme er et forsøk på å så splid og hat mellom provinsens innbyggere, sa Ahmed al-Jabouri.

Onsdag forsvarte Storbritannias forhenværende statsminister Tony Blair krigen som førte til dagens tilstander i Irak, og hevdet at situasjonen ville vært verre hvis Bush og Blair hadde latt Saddam Hussain fortsette som diktator.

Les: Tony Blair sørger, beklager og unnskylder Irak-krigen - og står ved den

Raseri i Bagdad

Angrepet kommer mindre enn en uke etter at 292 mennesker ble drept i et bombeangrep i bydelen Karrada i Bagdad. Dette angrepet er det blodigste terrorangrepet i Irak i nyere tid og ble utført av en selvmordsbomber i en minibuss. Mange av de drepte brant inne etter at bygninger tok fyr.

I Bagdad er innbyggerne rasende og frustrerte fordi regjeringen ikke har greid å beskytte befolkningen mot terroren, som ser ut til å ramme stadig oftere og mer blodig enn på lenge.

Den religiøse lederen for Iraks sjiamuslimer, ayatolla Ali al-Sistani, fordømte fredag både angrepet i Bagdad og Balad. Han anklaget IS for å forsøke å så splid mellom sunnier og sjiaer, samtidig som han langet ut mot korrupte tjenestemenn og ba om en oppvask i landets sikkerhetsapparat.

– Å være slapp med de korrupte og mislykkede på bekostning av blodet og livet til sivile, er blitt uutholdelig, uttalte en talsmann for ayatollaen.

Les også: Bagdad-angrep endrer ikke koalisjonens IS-plan

Sikkerhetssjef sparkes

Angrepet i Bagdad førte tidligere i uka til at innenriksminister Mohammed Ghabban gikk av, og fredag kunngjorde statsminister Haider al-Abadi at han har sparket tre sikkerhetssjefer i Bagdad.

Blant dem er sjefen for Bagdads sikkerhetskommando, som ifølge Abadi skal «løses fra sin stilling». Tidligere i uken ble det klart at også innenriksminister Mohammed Ghabban går av som følge av terroren.

I juni erklærte irakiske myndigheter full seier over IS i byen Falluja vest for Bagdad. Men det har vært frykt for at krigere som har forlatt byen, vil gjennomføre terrorangrep andre steder i landet.

IS har fortsatt kontroll over Mosul, som er Iraks nest største by.

Les også: Ekspert: Britisk Irak-kritikk gjelder også Danmark

Artikkelen er oppdatert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus