Khatbeslagene redusert med 90 prosent

<p>Arkivfoto av khatbeslag gjort på Svinesund. Foto: Tollvesenet (NTB scanpix)</p>
Arkivfoto av khatbeslag gjort på Svinesund. Foto: Tollvesenet (NTB scanpix)

I første halvår ble det beslaglagt 815 kilo khat på vei til Norge. Det er det laveste siden 2010, da Tollvesenet begynte å føre statistikk over planten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I perioden 2010 til 2014 ble det beslaglagt flere tusen kilo i løpet av de seks første månedene hvert år. I 2014 var tallet 6.640, noe som betyr at det har vært en nedgang på 88 prosent de siste to årene, skriver Dagsavisen.

– Hovedårsaken er nok at i 2013 ble khat klassifisert som narkotika i Nederland, og i 2014 skjedde det samme i England, forklarer seksjonssjef Tor Fredriksen i tollen på Oslo Lufthavn. Før det var khat lovlig i de to landene, og mye av stoffet som kom til Norge, kom via Nederland eller England.

Les også: Khatbeslagene redusert med 90 prosent

– Etter forbudene i Nederland og England dukket flere nye trender opp. Blant annet ser vi at det kommer langt mer tørket khat. Laboratoriene våre har konkludert med at det er omtrent tre ganger mer potent enn fersk khat – målt kilo mot kilo, sier Fredriksen.

– Spørsmålet er om det er lovendringen og vår solide innsats som har virket, eller om forbruket faktisk har gått ned, sier han.

I dag kommer det meste av khaten som smugles til Norge, med fly til Gardermoen.

Les også: Passasjer tatt med 54 kilo khat på Oslo lufthavn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus