SV krever høyeste prioritet i regjeringen etter ABC Nyheters avsløring:– Har Anundsen visst om dette, må mistillit vurderes

Leder i Sosialistisk Venstreparti (SV) Audun Lysbakken kan komme til å stille mistillitsforslag mot Anders Anundsen.
Leder i Sosialistisk Venstreparti (SV) Audun Lysbakken kan komme til å stille mistillitsforslag mot Anders Anundsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ABC Nyheters avsløring om situasjonen i fjor høst og vinter hvor nyankomne asylbarn ble rekruttert til kriminell virksomhet, vil SV-leder Audun Lysbakken kreve øyeblikkelig svar fra justisminister Anders Anundsen om han har visst om forholdene. Har Anundsen gjort det, vil partiet vurdere mistillit. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis justisminister Anundsen har visst om dette uten å informere Stortinget er det forferdelig alvorlig. Politiet og Utlendingsdirektoratet har åpenbart visst om det. En politiledelse som ikke prioriterer dette. Det er ikke til å tro. Det er ikke til å leve med, raser Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV.

Rett etter ABC Nyheter publiserte saken onsdag tok hun kontakt med partileder Audun Lysbakken. Han vil øyeblikkelig kreve svar fra justisminister Anders Anundsen (Frp), forteller Karin Andersen.

Bakgrunn: Titalls asylbarn plukket opp av ukjente

Karin Andersen sier avsløringene og menneskehandelen må gis høyeste prioritet i regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Karin Andersen sier avsløringene og menneskehandelen må gis høyeste prioritet i regjeringen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Dette er blant den groveste kriminaliteten i Norge. Vi må finne disse barna og ta vare på dem. Det må gis høyeste prioritet i regjeringen. Har de visst om at det foregår menneskehandel med barn og ikke gjort mer er det katastrofe, sier Andersen videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Horne må også svare

– Det er også grunn til å spørre hvor barnevernet er. De har ansvar for alle barn i Norge uansett hva. Horne må stå til ansvar for hva barnevernet har gjort eller ikke gjort, sier SV-politikeren.

– Dette er våre barn, fortsetter hun.

Mindreårige barn har forsvunnet

ABC Nyheter avslørte onsdag hvordan frivillige Anders Ohlson observerte og meldte i fra om enslige mindreårige barn som forsvant eller ble plukket opp av «onkler» da de ankom Norge og Oslo sentrum i fjor høst.

Bare dager etter ankomst ble enslige 12-13 åringer observert på «jobb» under Vaterlandsbrua på Grønland i hovedstaden, ifølge Ohlson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Flere enslige mindreårige på gatene enn myndighetene vet

Myndighetene kjente til hendelsene

Disse opplysningene var myndighetene kjent med. 24. november 2014 meldte Uteseksjonen bekymret ifra til Utlendingsdirektoratet om mindreårige flyktninger som ikke ble fanget opp. UDI bekrefter overfor ABC Nyheter at de i fjor gjorde observasjoner av voksne i kontakt med unge nyankomne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. desember var problemet så stort at UDI tok kontakt med Politidirektoratet.

I et svar fra POD (datert 8. desember) heter det at Politiets utlendingsenhet (PU) har «merket seg ... at nyankomne mindreårige blir rekruttert til ulike typer arbeid, samt til kriminell virksomhet som narkotikahandel».

Les saken: Titalls asylbarn plukket opp av ukjente