Asylbarn i Oslo brukes som brikker i kriminalitet – dette er saken og reaksjonene

Se en oppsummering av ABC Nyheters avsløring onsdag og reaksjonene den har skapt i videoen i vinduet over. Foto: NTB Scanpix/Ola Karlsen

Et titalls asylbarn ble plukket opp av ukjente da de ankom Oslo i fjor, har ABC Nyheter avslørt onsdag. Barna ble aldri registrert av norske myndigheter. Dette er saken og reaksjonene den har skapt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et titalls enslige mindreårige asylsøkere ble plukket opp av ukjente «onkler», og satt til kriminelt arbeid da de ankom Oslo i fjor. Disse ble aldri registrert av norske myndigheter.

Det har ABC Nyheter avslørt onsdag.

Anders Ohlson, som jobbet frivillig med å hjelpe asylsøkere som ankom Oslo i fjor vinter, dokumenterte selv 22 slike tilfeller.

Les hele saken her: Titalls asylbarn plukket opp av ukjente

Se oppsummering av saken i videovinduet øverst i artikkelen.

Reaksjonene på ABC Nyheters avsløring har ikke latt vente på seg. Støttepartiene til regjeringen, KrF og Venstre, krever nå svar fra Justisminister Anders Anundsen etter avsløringene. SV vurderer mistillitsforslag mot Anundsen dersom han kjente til problematikken uten å ta grep.

Les her: Støttepartiene krever svar fra Anundsen om «rystende avsløringer»

Og her: – Har Anundsen visst om dette, må mistillit vurderes

Justisdepartementet har foreløpig ikke kommentert ABC Nyheters avsløring, men svarer i en e-post at de jobber med ABC Nyheters henvendelse og at svaret trolig ikke vil komme før i morgen.

Frp-politiker Ulf Leirstein, som sitter i Justiskomiteen, mener lukkede mottak og full grenskontroll er løsningen på problemstillingen ABC Nyheter løfter frem.

Les saken her: Frp-politiker vil ha lukkede mottak for asylbarn og full kontroll av norske grenser

Redd Barna har uttalt at det er uansvarlig av myndighetene å vite om dette uten å gripe inn. Den veldedige organisasjonen har selv advart mot menneskehandel av mindreårige asylsøkere i rapporten fra tidligere i år, «De sa du må».

Les saken her: – Uansvarlig å vite om dette uten å gripe inn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus