Knusende kritikk mot britenes involvering i Irak-krigen

Blair: – Tar fullt ansvar for mine feil. Se video.

Storbritannias beslutning om å delta i krigen i Irak var basert på feilaktig etterretning og en planlegging som var helt utilstrekkelig, konkluderer den offisielle britiske Irak-granskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia valgte å delta i et militært angrep mot Irak selv om fredeligere alternativer ikke var blitt vurdert, ifølge rapporten.

– Storbritannia valgte å delta i invasjonen av Irak før man hadde utelukket fredelige alternativer for nedrustning. Militær handling var på det tidspunktet ikke siste utvei, sa granskningskommisjonens leder John Chilcot da han onsdag la frem rapporten, som det har tatt syv år å fullføre.

Chilcot fastslår at regjeringen lot være å ta hensyn til de mange advarslene som ble gitt i forkant av den USA-ledede invasjonen.

– Til tross for eksplisitte advarsler var konsekvensene av invasjonen undervurdert. Planleggingen og forberedelsene for et Irak etter Saddam Hussein var helt utilstrekkelige, sier Chilcot.

Han mener britiske embetsfolk burde visst at det både var risiko for interne konflikter mellom Iraks ulike folkegrupper og generell ustabilitet etter Saddam Husseins fall, så vel som for økt aktivitet fra al-Qaida.

Les også: Blair innrømmer «feil» i Irak-krigen

Kaller Blair er en krigsforbryter

En mengde demonstranter samlet seg i London onsdag med krav om at tidligere statsminister Tony Blair må stilles for retten for krigsforbrytelser.

Demonstrantene stilte seg opp utenfor Queen Elizabeth II-senteret i London, der rapporten om Irak-krigen ble fremlagt onsdag.

I rapporten, som det har tatt syv år utarbeide, rettes det drepende kritikk mot Storbritannia for beslutningen om delta i krigen i Irak. Beslutningen var basert på feilaktig etterretning, og planleggingen var helt utilstrekkelig, konkluderes det.

Les også: Blair kan bli stilt for riksrett grunnet rollen i Irak-krigen

Blair: – Tar fullt ansvar for mine feil

Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair sier selv at han tar fullt ansvar for feilene han gjorde, men at han handlet i god tro.

Blair har imidlertid ikke kommet med noen unnskyldninger etter det som har kommet frem i rapporten.

Samtidig sier han at han handlet i god tro og i henhold til det han trodde var Storbritannias «beste interesser».

Blairs uttalelse er en reaksjon på den harde kritikken som rettes mot ham i Storbritannias offisielle gransking av landets deltakelse i krigen i Irak.

Rapporten avslører blant annet at Blair allerede i 2002, nesten ett år før invasjonen, lovet USAs daværende president George W. Bush at han ville støtte ham uansett hva som kom til å skje.

– 28. juli skrev Blair til president Bush og forsikret ham om at han ville stå ved hans side uansett, opplyste kommisjonsleder John Chilcot på en pressekonferanse tirsdag.

Les også: Blair ba Gaddafi gå i sikkerhet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus