Meny

Amnesty: Krekar må ikke utleveres til Irak

Amnesty International vurderer å hjelpe mulla Krekar. Arkivfoto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amnesty International vurderer å hjelpe mulla Krekar hvis det er fare for at han returneres til Irak.

Oslo tingrett ga i forrige uke Politiets sikkerhetstjeneste medhold i at Krekar og en 42 år gammel iraker kan utleveres til Italia. Nå vurderer menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International å engasjere seg i saken dersom det er fare for at Krekar utleveres videre til Irak, skriver Dagen.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty sier de har engasjert seg i saken til Krekar tidligere, og det kan være aktuelt for organisasjonen å igjen aksjonere på hans vegne.

Bakgrunn: Oslo tingrett: Krekar kan utleveres til Italia

– Hvis det er fare for at han skal utleveres videre, så kan det hende. Men dette er en helt generell uttalelse. Hva som blir tilfelle er helt avhengig av hva som skjer, sier Egenæs.

Amnesty har på generelt grunnlag ikke noe imot utlevering til Italia.

Kjennelsen fra tingretten er anket og inntil videre ikke rettskraftig. Når en anke kan bli behandlet i lagmannsretten, er uklart.

Les også: Krekar hevder han blir feiltolket

Natt til 12. november i fjor ble Krekar pågrepet, i likhet med en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon styrt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder at Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, leder nettverket Rawti Shax og krever ham utlevert.

Les også: PST: – Materialet er overbevisende nok til utlevering

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus