Drapstiltalt: – Måtte rømme for å unngå å bli drept

Aktor Torstein Hevnskjel (t.v.) og 31-åringens forsvarer Hjallis Bakke i Hålogaland lagmannsrett. Tirsdag startet ankebehandlingen av den 15 år gamle drapssaken der 18 år gamle Ali Ahmed Abdi ble knivstukket i et klasserom på Nordreisa videregående skole.
Aktor Torstein Hevnskjel (t.v.) og 31-åringens forsvarer Hjallis Bakke i Hålogaland lagmannsrett. Tirsdag startet ankebehandlingen av den 15 år gamle drapssaken der 18 år gamle Ali Ahmed Abdi ble knivstukket i et klasserom på Nordreisa videregående skole. Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter råd fra sin onkel flyktet den drapstiltalte, somaliske flyktningen en gang til – denne gangen fra Norge og frykten for å bli drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2002 ble han ble frikjent for forsettlig drap på en landsmann i Nordreisa, men frikjennelsen ble anket. Fire dager før ankesaken skulle opp i Tromsø i 2002 rømte den drapstiltalte 17-åringen til England. Det var blitt kjent at det var han som høsten før hadde drept Ali Ahmed Abdi (18) med kniv.

– Min onkel fortalte at jeg sto i fare. Han anbefalte meg å dra. Hvis ikke ville jeg bli drept i Norge. Den somaliske kulturen er slik at den som dreper en person, selv risikerer å bli drept i hevndrap, sa den nå 31 år gamle drapstiltalte somalieren i Hålogaland lagmannsrett tirsdag.

Konflikt

I 2002 mente de to meddommerne i tingretten at tiltalte han handlet i selvforsvar da han knivdrepte 18-åringen Ali Ahmed Abdi, mens fagdommeren ville dømme ham for forsettlig drap.

14 år er gått siden han rømte, og først nå kommer det endelige rettsoppgjøret etter knivdrapet som rystet Nordreisa i november 2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor høst ble tiltalte ved en tilfeldighet sjekket for fingeravtrykk. De samsvarte med en etterlysning fra Norge, og 31-åringen ble utvist fra England.

Det er ingen tvil om at Ali Ahmed Abdi (18) ble drept med kniven som tiltalte hadde kjøpt kort tid i forveien. Men tiltalte hevder han stakk i selvforsvar. Det skjedde etter langvarig konflikt mellom de to somaliske flyktningene som tilhørte hver sin klan, men som bodde i lag og gikk i samme innføringsklasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strupetak

Tiltalte hevder han skulle be 18-åringen om unnskyldning for et pengetyveri da konfrontasjonen oppsto i klasserommet i 2001.

– Han hoppet på meg, tok strupetak og sa han skulle drepe meg. Jeg trakk kniven da jeg ikke kunne puste. Jeg hadde store motsetninger med denne mannen. Vi hatet hverandre, og det var feil at vi bodde i lag og gikk på samme skole, sa tiltalte i retten tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor, statsadvokat Torstein Hevnskjel, ville vite om det ikke holdt å vise fram kniven, og hvorfor avdøde ble påført tre stikk i ryggen. Tiltalte forklarte at han stakk fordi han var redd, og ikke husker hvor mange stikk som ble påført.

Påtalemakten vil også stille spørsmål ved hvorfor den tiltalte ikke hadde synlige merker på halsen etter det stramme kvelertaket. Dette var et tema i tingretten, men ble ikke vurdert av sakkyndige.

Var redd – som i Somalia

I retten fortalte 31-åringen at konflikten som oppsto mellom de fem somaliske tenåringsflyktningene i Nordreisa gjorde ham redd.

– Dette var de samme problemene jeg flyktet fra i Somalia der folk ble drept for bagateller. Da jeg var ni år så jeg min far bli drept for en bagatell. Etter det har jeg aldri sovet godt. Jeg opplevde mange grusomheter som et barn ikke skal oppleve, sa 31-åringen i sin forklaring.

Han frykter fortsatt for reaksjoner og hevn fra somaliere i Norge. Dette tok retten hensyn til, og førstelagmann Arild O. Eidesen la ned forbud mot å offentliggjøre detaljer om hvor han har oppholdt seg og om hans familie.

Hålogaland lagmannsrett har satt av fire dager til den spesielle ankesaken.