Hotell angrepet i Mogadishu – minst 17 drept

Somaliske sikkerhetsstyrker har nedkjempet al-Shabaab-krigerne som angrep et hotell i Mogadishu. Minst 17 personer ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Shabaab:

  • Militant islamistisk gruppe i Somalia som kjemper mot den midlertidige regjeringen i landet. Regjeringen forsøker med støtte fra styrker fra Den afrikanske union (AU) å få kontroll over hele Somalia.
  • Gruppen kjemper for islamsk politisk styre med innføring av islamsk lov.
  • Var opprinnelig en væpnet del av koalisjonen Den islamske domstol i Somalia, som tok kontroll over en stor del av landet i 2006, men som gikk i oppløsning etter den etiopiske invasjonen samme år.
  • Erklærte seg i 2012 som al-Qaida-nettverkets somaliske gren.
  • Ledet av Ahmed Abdi Godane, også kjent som Mukhtar Abu Zubair. Han ble ifølge USA drept i amerikanske luftangrep i Somalia høsten 2014.
  • Ledes nå av Ahmed Diriye.
  • Gruppen består av mellom 7.000 og 9.000 personer. Den kontrollerer fortsatt områder sør i Somalia selv om den ble drevet ut av hovedstaden Mogadishu i 2011.
  • Flere hundre utlendinger skal ha sluttet seg til al-Shabaab. Gruppen har tatt på seg ansvaret for en rekke terrorangrep i og utenfor Somalia.

Kampene inne i hotellet pågikk i flere timer lørdag. Bygningen ble stormet av væpnede menn etter at en selvmordsbomber utløste en kraftig bilbombe utenfor.

Al-Shabaab tok på seg ansvaret for angrepet på sin kanal Radio Andalus og i meldinger lagt ut i sosiale medier.

– Vi har stanset angriperne. De siste gjenværende militante ble drept i den øverste etasjen, sier kaptein Mohamed Hussein i det somaliske politiet. Ifølge Hussein drepte sikkerhetsstyrkene to av angriperne.

Politiet og kilder i helsevesenet opplyser at minst 17 mennesker ble drept i angrepet.

Hussein sier at noen av ofrene døde på sykehus. Blant de drepte var også kvinner som solgte khat utenfor hotellet. Minst 20 andre er såret.

Bombe

Det var hotellet Nasa-Hablod som ble rammet av angrepet. Hotellet er populært blant offentlige tjenestemenn, utledninger og hjelpearbeidere. Det er ikke kjent om det er utlendinger blant de 17 drepte.

Angrepet begynte med en kraftig bilbombeeksplosjon ved hotellinngangen, ifølge politiet var det en selvmordsaksjonist som utløste bomben. Etter det første, kraftige smellet ble det også hørt to mindre eksplosjoner. Deretter gikk væpnede menn til angrep.

Et vitne til angrepet, Ali Mohamud, sier angriperne tilsynelatende skjøt mot tilfeldige gjester.

– De skjøt på alle de så. Jeg rømte gjennom bakdøra, sier han.

Al-Shabaab

Ekstremistgruppa al-Shabaab har gjennomført en lang rekke angrep i den somaliske hovedstaden.

1. juni gikk gruppa til angrep mot Ambassador Hotel i byen, dette angrepet ble også innledet ved at en selvmordsbomber utløste en bilbombe utenfor hotellet. Minst 15 mennesker ble drept, blant dem to medlemmer av den somaliske nasjonalforsamlingen.

Personvernpolicy