Monika-saken: – Kun spekulasjoner

Monika-saken i Nordhordland tingrett. Tiltalte Donatas Lukosevicius (til høyre) sammen med forsvarer Aasmund Sandland. Torsdag holder Sandland sin sluttprosedyre. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Monika-saken i Nordhordland tingrett. Tiltalte Donatas Lukosevicius (til høyre) sammen med forsvarer Aasmund Sandland. Torsdag holder Sandland sin sluttprosedyre. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tiltalen mot Donatas Lukosevicius (34) i Monika-saken er kun basert på spekulasjoner, sa forsvareren i sin prosedyre i Nordhordland tingrett torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarer Aasmund Sandland antydet i sin sluttprosedyre at Donatas Lukosevicius er forhåndsdømt, melder TV 2 . Forsvareren mener også at politiets teori stort sett er basert på spekulasjoner, og at dette er bevis som ikke holder strafferettslig, melder NRK.

Sandland minnet retten om at de må være tilnærmet hundre prosent sikre for å dømme Lukosevicius, som er tidligere samboer med Monikas mor, Kristina Sviglinskaja.

Les også: Aktor varsler påstand om forvaring for Monika-tiltalt

Rimelig usannsynlig

Sandland sa i retten at det ikke er noe som knytter den tiltalte 34-åringen til busstransporten fra Bergen til Sotra eller strekningen fra bussholdeplassen til åstedet.

– Spørsmålet er om tiltalte med sin høyde og fremtoning har gjort seg så usynlig at han ikke blir husket av noen på en strekning fra boligen til åsted som tar over to timer. Og tilbake til Bergen tar det cirka 45 minutter. Det fremstår som rimelig usannsynlig at han ikke er observert. Hadde han vært der, ville han blitt observert av noen, sa Sandland, ifølge TV 2.

Les også: Sakkyndige mener tiltalte i Monika-saken er tilregnelig

DNA-oversmitte

Også DNA-sporene i saken satte forsvareren spørsmålstegn ved i sin prosedyre. DNA fra den drapstiltalte 34-åringen ble funnet på Monikas fingre, håndflate, arm og på en singlet.

Et av temaene i saken er spørsmålet om oversmitting av DNA – om Monika kan ha fått på seg Donatas DNA fra gjenstander han tok på i tiden han bodde i leiligheten, en måned før dødsfallet.

Forsvarer Sandland sier det ikke er usannsynlig at det kan ha skjedd i denne saken.

– Oversmitte av DNA kan bringe en person til et åsted han aldri har vært, påpekte Sandland, og viste til en dom fra Australia der tiltalte ble frikjent på grunn av rimelig tvil i spørsmålet rundt DNA-oversmitte.

Les også: – Tiltalte i Monika-saken viste fingeren til aktor

– Kritikkverdig dårlig

Medforsvarer Ann Turid Bugge snakket mot slutten av dagen om straffutmålingen.

– Han bør ikke dømmes til forvaring, og lengden på fengselsstraffen bør ligge på 13-14 år, forutsatt domfellelse, sa Bugge.

Medforsvareren kritiserte også de rettspsykiatrisk sakkyndige og sa at arbeidet som var gjort var kritikkverdig dårlig. De sakkyndige har konkludert med at Lukosevicius er tilregnelig, men at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

Bugge mener det er innhentet for lite opplysninger om tiltalte, og stiller seg sterkt kritisk til at kun én av de sakkyndige har vært til stede i retten.

Les også: Sakkyndige: Direkte kontakt mellom Monika og drapstiltalte

Nekter straffskyld

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død, hengt etter et belte hjemme på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere ble saken henlagt som trolig selvmord.

I mai 2014 gjenopptok Hordaland politidistrikt etterforskningen, og i oktober samme år ble morens tidligere samboer, den 34 år gamle litaueren, pågrepet.

Påtalemyndighetens teori er at Lukosevicius brøt seg inn og ble oppdaget av åtteåringen.

Aktor la onsdag ned påstand om forvaring i 18 år for den litauiske mannen de mener drepte den tte år gamle jenta. Donatas Lukosevicius nekter straffskyld, og forsvarerne mener han skal frikjennes.

Dommen blir avsagt mandag 25. juli klokken 12.

Les også: Monikas mor: Smerten er blitt min hverdag

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus