– Ingen tvil om at Monika ble drept

DRAP: Aktor Benedicte Hordnes og aktoratet har ikke konkrete bevis, men hevder det ikke er tvil om at åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept.
DRAP: Aktor Benedicte Hordnes og aktoratet har ikke konkrete bevis, men hevder det ikke er tvil om at åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktor Benedicte Hordnes åpnet onsdag sin sluttprosedyre med å si at det ikke er tvil om at Monika Sviglinskaja (8) ble drept og at det er tilstrekkelig med bevis til å dømme Donatas Lukosevicius for å ha gjort det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 34 år gamle tiltalte litaueren var ikke til stede da Nordhordland tingrett ble satt for sluttprosedyrer onsdag. Han har slitt med ryggproblemer og har vært fraværende mange dager under rettssaken.

Statsadvokat Hordnes sa innledningsvis at det ikke var tvil om at den tiltalte var den som hadde drept den åtte år gamle jenta i november 2011, selv om påtalemyndigheten mangler konkrete bevis som knytter ham til drapet og innbruddet.

– Vi må se bevisene i en sammenheng og se hva vi da kan se. Vi legger et puslespill og ser om det er et tydelig bilde selv om enkelte brikker mangler, sa Hordnes.

– Usannsynlig

Hun gikk systematisk gjennom alle hypotesene politiet hadde etter at etterforskningen av dødsfallet ble gjenåpnet i 2014. Den første etterforskningens konklusjon om at jenta skulle ha begått selvmord var ikke noe tema.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er totalt usannsynlig at hun kan ha gjort noe sånt selv, sa Hordnes.

Også hypotesen om at moren selv hadde tatt livet av datteren ble avvist. Kristina Sviglinskaja har forklart seg en rekke ganger for politiet og opplysningene har vist seg å stemme.

Har hatt mulighet

I stedet tok statsadvokaten for seg hva som peker i retning av at det kan være morens 34 år gamle ekssamboer som står bak drapet. Hun sa først at det ikke er noe som taler for at drapet kan ha vært planlagt, for ingen visste at åtteåringen var hjemme den dagen.

– Tiltalte har beviselig forklart seg uriktig om hva han foretok seg den dagen. Han har ikke alibi, han har hatt mulighet, sa Hordnes.

Etterforskningen har avdekket datatekniske spor påtalemyndigheten mener røper opplysninger de mener bare drapsmannen kan ha hatt.

– Tiltalte har en personlighetsforstyrrelse som gjør ham i stand til å drepe et barn. Dette er i sum tilstrekkelig bevis for å dømme ham, sa Hordnes før hun gikk detaljert inn på de enkelte bevisene som er blitt lagt fram for retten.