Advokat pågrepet etter anklager om kidnappingsplaner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Amir Mirmotahari (38) som beskyldes for å ha planlagt kidnapping av et voldtektsoffer, ble torsdag pågrepet av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siktede møtte på politihuset sammen med sin forsvarer klokken 13.30. Han er siktet for motarbeidelse av aktører i rettsvesenet under særdeles skjerpende omstendigheter etter paragraf 132 a i straffeloven, sier politioverbetjent Stein Olav Bredli til NTB.

Ifølge Bredli har ikke politiet tatt stilling til om de vil be om varetekt for advokaten.

– Men både siktedes bolig og kontorer er ransaket. Mirmotahari sitter i avhør torsdag ettermiddag, sier Bredli.

Advokaten beskyldes for å ha planlagt kidnapping av et voldtektsoffer, men benekter dette.

Torsdag avviklet han advokatpraksisen med øyeblikkelig virkning, etter at VG dagen før publiserte et lydopptak der det tilsynelatende fremgår at han planlegger å kidnappe et voldtektsoffer.

– Jeg ser at jeg har opptrådt på en måte som er egnet til å skade advokatstandens anseelse og vil derfor avvikle min advokatpraksis med umiddelbar virkning, skriver advokaten i en redegjørelse gjengitt i VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Firmaet hadde sju ansatte.

Bakgrunn: Advokat anklages for å planlegge kidnapping

Forstår at det opprører

– Jeg forstår at opptakene opprører alle som hører dem. Det jeg sier i samtalen er svært krenkende overfor kvinnen det gjelder, og det ber jeg om unnskyldning for, skriver han videre.

Målet med den angivelige kidnappingsplanen var ifølge VG at voldtektsofferet ikke skulle møte i retten for å forklare seg, og at hans voldtektstiltalte klient skulle bli frifunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv sier advokaten at samtalen er tatt ut av sin sammenheng, uten at forhistorien er kjent, og at opptakets innhold aldri har vært reelt.

Kidnapping

«Jeg trodde at du, med din bakgrunn, kanskje hadde noen løsningsmuligheter. Hvordan er det hvis man skal kidnappe med seg en person for noen dager?» spør advokaten på opptaket, som skal være fra 20. mai i fjor, en uke før han skulle forsvare én av to rumenske menn som var tiltalt for å ha banket opp og voldtok en narkoman kvinne i 40-årene i august 2013.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstestatsadvokat Jørn Maurud ved Oslo statsadvokatembeter har bedt politiet etterforske saken og mener det kan dreie seg om grov motarbeidelse av rettsvesenet.

Etterforskes

Politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, bekreftet tidligere torsdag at saken skal etterforskes.

Torsdag formiddag ble det kjent at Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har opprettet en egen sak mot Amir Mirmotahari.

– Dette skjedde nylig, så vi har ikke rukket å foreta oss all verden. Men vi har opprettet en tilsynssak mot ham. Det innebærer at vi vil forsøke å innhente materiale for å finne ut av hva som egentlig har skjedd i denne saken, sier uttalte daglig leder Hege Bjølseth i Tilsynsrådet til NRK.

Kan være straffbart

Generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen mener det kan dreie seg om en straffbar handling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom dette er riktig, så er det helt forferdelig. Det strider i tilfelle mot alle grunnleggende prinsipper for et advokatvirke, og slik det er fremstilt i VG, så kan dette være straffbart, uttalte hun til NTB onsdag kveld.

Amir Mirmotahari sa onsdag til VG at presset fra mannen som gjorde opptaket, var så stort at han selv for det meste bare «jattet» med i samtalene.

– Jeg har sagt dette. Det høres brutalt ut, det er uheldig. Men det skjedde aldri noe, sa advokaten og fortalte at familien har bodd på hemmelig adresse på grunn av trusler.