Etterforsker årsak til kirkebrann i Fiksdal

Nødetatene rykket torsdag ut til en brann i Fiksdal kirke. En mann i 30-årene er siktet for å ha tent på bygningen. Foto: Olav Skjegstad (Romsdals Budstikke / NTB scanpix)
Nødetatene rykket torsdag ut til en brann i Fiksdal kirke. En mann i 30-årene er siktet for å ha tent på bygningen. Foto: Olav Skjegstad (Romsdals Budstikke / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet roser befolkningen i Fiksdal for innsatsen med å redde den 150 år gamle kirken i bygda. En mann i 30-årene er siktet for å ha tent på bygningen og skal avhøres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske kirkebranner:

  • Fra 1970 og frem til 1999 brant 33 kirker ned i Norge.
  • Kun fire kirker har brent helt ned eller blitt totalskadd i brann siden den gang: Våler kirke i Hedmark (29. mai 2009), Hønefoss kirke (26. januar 2010) og Østre Porsgrunn kirke (11. april 2011). Kopervik kirke på Karmøy ble totalskadd i en brann 28. mai 2010.
  • I samme periode registrerte KA (Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon) en rekke branntilløp i kirker – det mest alvorlige i Gjerpen kirke, som ble påført betydelige skader innvendig i en påsatt brann i 2003.
  • KA mener nedgangen skyldes at brannsikkerheten i norske kirker er viet sterk oppmerksomhet etter tragediene på 90-tallet da ni kirker ble påtent og totalt 17 brant ned. Den mest kjente er brannen i Holmenkollen kapell, som er en av tre branner Varg Vikernes, kjent som Greven, ble dømt for i 1994.

(Kilde: NTB)

Brannen i den gamle trekirken i Vestnes i Møre og Romsdal ble slokket etter iherdig lokal innsats der mye av kledningen måtte rives for at brannmannskaper skulle komme til.

En politihund ledet føreren sin rett til en adresse der den siktede mannen ble pågrepet natt til torsdag. Politiet undersøker om mannen kan settes i forbindelse med en diesel- eller bensinkanne som ble funnet utenfor den brennende kirken, men lensmann Jan Magnar Sandvik i Vestnes kunne torsdag morgen ikke si noe nærmere om hendelsesforløpet da det begynte å brenne i den gamle trekirken onsdag kveld.

– Brannen ble slukket med stor innsats fra lokalbefolkningen. Nå må vi finne ut hva som egentlig skjedde da det begynte å brenne, sier Sandvik til NTB.

Reddet gjenstander

Foruten at politihunden gjorde det mulig for tjenestemennene å foreta en pågripelse raskt, lå også funn på stedet og vitneobservasjoner til grunn for pågripelsen av den mistenkte mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag vil politiet foreta tekniske undersøkelser på åstedet og forsøke å få avhørt mannen.

Nesten 40 brannfolk fra Vestnes, Vatne og Tomrefjord deltok i arbeidet med å slukke kirkebrannen. Flere folk på stedet bar ting ut av kirken i håp om å berge inventaret, og kirkeverge Tomren bekrefter at verdigjenstander fra kirken ble brakt i sikkerhet.

Sjokkert ordfører

Fiksdal kirke er en trekirke fra 1866 som ligger i Fiksdal sogn i Indre Romsdal prosti. Kirken har langplan og 200 sitteplasser, ifølge Kirkebyggdatabasen.

Ordfører Geir Inge Lien (Sp) i Vestnes berømmer bygdefolket for innsatsen de gjorde for å begrense brannen. Han sier til Sunnmørsposten at han mottok meldingen om brannen med sjokk og vantro.

– Her er man både døpt og konfirmert. Her ligger våre kjære begravd. Kirken er et bygg både for glede og sorg gjennom generasjoner. Dette sitter dypt i folkesjela i kommunen, og ikke minst i bygda, sier Lien.