Meling sammenligner PST med Pontius Pilatus

Seksjonsleder i PST Signe Kathrine Aalling (nr.to fra venstre), mulla Krekar og hans advokat Brynjar Meling (t.v.) sammen med advokat Solveig Kristine Høgtun (t.h.) i Oslo tingrett, hvor PSTs utleveringsbegjæring til Italia behandles. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Seksjonsleder i PST Signe Kathrine Aalling (nr.to fra venstre), mulla Krekar og hans advokat Brynjar Meling (t.v.) sammen med advokat Solveig Kristine Høgtun (t.h.) i Oslo tingrett, hvor PSTs utleveringsbegjæring til Italia behandles. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling langet ut mot PST i retten og sammenlignet sikkerhetstjenesten med Pontius Pilatus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Krekar-saken i Italia:

 • 12. november 2015 ble Najmuddin Faraj Ahmad (59), kjent som mulla Krekar, pågrepet i fengsel fordi italiensk politi hadde siktet ham for terrorplanlegging.
 • Han er mistenkt for å lede organisasjonen Rawti Shax som skal ha tilknytning til Den islamske staten (IS).
 • I alt ble ti personer pågrepet i Nord-Italia og Storbritannia og tre i Norge, mens fire er pågrepet i Finland og Sveits. De pågrepne er kurdiske irakere, som Krekar, og kosovoalbanere. En er norsk statsborger.
 • Alle er siktet for internasjonal terrorisme. Politiets etterforskning har pågått i flere år.
 • Rawti Shax' mål skal være å styrte selvstyret i Kurdistan i Nord-Irak og erstatte det med et kalifat styrt av sharialov.
 • Antiterrorpolitiet i Italia sier de kjenner 15 tilfeller der irakiske kurdere er sendt i kamp i Syria og Irak gjennom Krekars nettverk.
 • Rawti Shax skal ha kommunisert via internett og bistått med logistikk og økonomisk støtte for å rekruttere fremmedkrigere.
 • Ifølge italienske etterforskere har Rawti Shax også planlagt angrep mot norske parlamentarikere og mot den britiske ambassaden i Oslo.
 • En av de pågrepne, en 38-åring fra Fredrikstad, ble løslatt 18. desember. Han er norsk statsborger og kan derfor ikke utleveres, og politiet fant ikke grunnlag for å starte egen etterforskning.
 • Den tredje pågrepne i Norge er en 42 år gammel iraker bosatt i Drammen.
 • Behandlingen av utleveringsbegjæringen startet i Oslo tingrett torsdag forrige uke.

_____

Mulla Krekar:

 • 59 år gammel kurder fra Nord-Irak. Heter egentlig Najmuddin Faraj Ahmad.
 • Født 7. juli 1956. Kom til Norge som kvoteflyktning i 1991.
 • Ledet frem til 2002 opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.
 • Pågrepet i 2003 og siktet for terrorrelatert virksomhet i Irak. Saken henlagt, blant annet av hensyn til vitnenes sikkerhet, ifølge Økokrim.
 • Vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet i 2003 etter instruks fra daværende kommunalminister Erna Solberg (H).
 • Kunne ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettelse der.
 • Dømt til fengsel i fem år i 2012 for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.
 • Etter endt soning i januar 2015 besluttet Oslo politidistrikt å tvangsflytte ham til et asylmottak på Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag. Borgarting lagmannsrett opphevet senere vedtaket.
 • I februar 2015 uttalte Krekar seg i et NRK-intervju om en av kurderne han tidligere var dømt for å ha truet. Politiet så på dette som nye trusler og offentlig oppfordring til straffbar handling.
 • 30. oktober samme år ble Krekar dømt i Oslo tingrett til ett og et halvt års fengsel for trusler og til å betale 75.000 kroner i erstatning. Han ble senere frifunnet i Borgarting lagmannsrett. I en sivil sak ble han likevel dømt til å betale 40.000 kroner i oppreisning til den kurdiske mannen. Krekar krevde samtidig selv 200.000 kroner i oppreisning etter at han ble frikjent.
 • Natt til 12. november 2015 ble Krekar pågrepet som en av en rekke menn i flere land i Europa, i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi. Italienske myndigheter hevder Krekar leder et terrornettverk kalt Rawti Shax, og krever han utlevert.
 • 9. juni startet Oslo tingrett behandlingen av utleveringsbegjæringen fra italiensk politi for Krekar og en 42 år gammel irakisk statsborger bosatt i Drammen.

Meling tydde til det bibelske sitatet «Pilatus vasker sine hender» for å beskrive PSTs opptreden i Krekar-saken, da han startet sine prosedyrer i utleveringssaken onsdag.

Meling anklager PST for å passivt lene seg på de italienske anklagene om at Krekar og en medtiltalt 42 år gammel iraker skal inngå i et internasjonalt terrornettverk kalt Rawti Shax.

– Uttrykket er det mest betegnende for PSTs oppførsel i denne saken, man toer sine hender fordi man ikke vil ha noe med dette å gjøre, sa Meling i retten, og hevdet at PST hadde forholdt seg påfallende passiv i sin bevisførsel gjennom hele saken.

PSTs politiadvokat Signe Aalling ønsket ikke å kommentere sammenligningen overfor NTB.

Les også: Krekar hevder han blir feiltolket

– Ikke vellykket

Aalling sa i sin prosedyre at selv om PST ikke sitter på hele det italienske etterforskningsmaterialet, så mener de materialet oppfyller vilkårene for utlevering av Krekar til Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun uttalte samtidig at materialet indikerer at Rawt som terrororganisasjon neppe kan karakteriseres som spesielt vellykket.

– Strukturen er tilsynelatende fremdeles i en vaklende oppbygging og ingen konkrete drap eller anslag knyttes til Rawt.

Aalling trakk frem en avgjørelse fra Høyesteretts ankeutvalg fra 2001 som sentral i saken. Den fastslår at man i forbindelse med utleveringsbegjæringer i høy grad kan ha tillit til rettssystemene i EU/EØS- og Schengen-land som står Norge nær rettslig og politisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor må man kunne tillegge en domsslutning fra en italiensk domstol vesentlig vekt som bevis, uttalte hun.

Meling repliserte at Høyesterett senere har moderert denne avgjørelsen og presisert at dette ikke fratar norske myndigheter et ansvar for en selvstendig vurdering.

– PST prøver å få dette til å fremstå som en hvilken som helst utleveringssak, men det er det ikke, både historikken og saken er for spesiell til at man alene kan lene seg på begjæringen fra den anmodende stat, anførte Meling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han hevdet på nytt at Krekar-saken er gjenstand for politisk spill og at retten derfor må være særlig varsom.

Les også: Krekar sammenlignet Rawt med kommunistenes manifest

Krever bevis-innsyn

Både Meling og 42-åringens forsvarer, Solveig Høgtun, har vært sterkt kritiske til at PST har nektet å utlevere flere av bevisene de sitter på.

– Det fremstår nærmest som man har unndratt disse bevisene fra retten for å skjule kvaliteten på dem, uttalte Meling.

Aalling forklarte at påtalemyndighetens syn er at ytterligere bevis kun skal hentes inn dersom det er nødvendig for at retten skal kunne ta stilling til spørsmålet om utlevering.

– Dette kan kanskje virke rigid, men det har en klar prinsipiell side med hensynet til effektiviteten i utleveringssaker og tilliten til andre lands rettssystemer, uttalte hun.

Les også: PST: – Materialet er overbevisende nok til utlevering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan straffeforfølges i Norge

Begge forsvarerne krever også at en eventuell rettssak mot de to må føres i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også dommer Jannicke Johannesen utfordret PST på hvorfor de to siktede ikke kan straffeforfølges i Norge.

Hun henviste til at utleveringsinstituttet bygger på at utleveringen skal skje til det landet hvor den straffbare handlingen har skjedd.

– Her har vel de straffbare forholdene skjedd i Norge, påpekte Johannesen.

– Om den straffbare handlingen har blitt begått i Norge eller Italia er ikke åpenbart, så lenge cellen tar form i Italia etter ordre fra Norge, svarte Aalling.

Hun understreket samtidig at det juridisk ikke er noe i veien for at en rettssak kunne gått i Norge.

– Men nå er det nå en gang slik at det var italienerne som startet denne etterforskningen og som har bygget opp bevisene som skal lede til tiltale. Da er det helt naturlig at de samler de siktede og gjennomfører saken i Italia, uttalte Aalling.

Kjennelse i saken er ventet i slutten av måneden.

Les også: Krekar mener han er utsatt for politisk spill