Eksperter overbevist av DNA-bevis i Monika-saken

Aktor Benedicte Hordnes fikk i retten mandag høre at det var totalt utelukket at DNA fra den tiltalte funnet på den drepte åtteåringen stammet fra familiens PC. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Aktor Benedicte Hordnes fikk i retten mandag høre at det var totalt utelukket at DNA fra den tiltalte funnet på den drepte åtteåringen stammet fra familiens PC. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

DNA fra den drapstiltalte 34-åringen ble funnet på Monika Sviglinskajas fingre, håndflate, arm og på en singlet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det bekreftet DNA-ekspertene Bente Mevåg og Eirik Natås Hansen ved Folkehelseinstituttet (FHI) i Nordhordland tingrett mandag.

Rettssaken gikk mandag inn i sin tredje uke, og mandag og tirsdag skal i alt fem DNA-eksperter forklare seg om de biologiske undersøkelsene i Monika-saken, skriver Bergensavisen.

Det var nye analysemetoder ved Folkehelseinstituttet som gjorde at 34 år gamle Donatas Lukosevicius høsten 2014 ble pågrepet og siktet for drapet på den åtte år gamle jenta på Sund tre år tidligere.

Donatas Lukosevicius, som er tiltalt for å ha drept Monika Sviglinskaja 14. november 2011, nekter for å ha drept åtteåringen.

Les også: Monikas mor forklarte gråtende hvordan hun fant datteren død

Et av temaene i saken er spørsmålet om oversmitting av DNA – om Monika kan ha fått få seg Donatas DNA fra gjenstander han tok på i tiden han bodde i leiligheten, en måned før dødsfallet, men det utelukket ekspertene fra FHI.

– Skal man få til sekundæroverføring forutsetter det stor mengde celler til stede. Tiden som har gått har også stor betydning, sa Mevåg.

Aktor Benedicte Hordnes spurte om det var totalt usannsynlig at det DNA-materialet som ble funnet Monikas høyre hånd kom som oversmitte fra tiltalte via PC-en.

– Ja, svarte Mevåg, ifølge Bergens Tidendes rettsreferat.

Bakgrunn: Tiltalt for drap på Monika fordi DNA-prøver ikke ble slettet

Personvernpolicy