Abu Sayyaf har drept kanadisk gissel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene har likvidert kanadieren Robert Hall, bekrefter filippinske sikkerhetskilder overfor canadiske CBC News.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abu Sayyafs aksjoner:

  • 4. april 1995: Minst 50 mennesker ble drept da flere hundre krigere gikk til angrep mot byen Ipil.
  • 18. desember 1998: Janjalani ble drept i et sammenstøtt med sikkerhetsstyrker på øya Basilan. Han blir etterfulgt av lillebroren Khadaffy Janjalani, som ble drept i september 2006.
  • 23. april 2000: Gruppen foretar sin første turistbortføring: 10 vestlige og 11 asiatiske turister fra øya Sipadan på kysten av Borneo. Gislene ble frigitt i august 2001. Libyas leder Mohammar Gaddafi skal ha betalt løsepengene, og de vestlige gislene ble fløyet til Libya.
  • 27. mai 2001: 20 personer, deriblant tre amerikanere, blir bortført vest på Filippinene. Den ene amerikaneren blir halshogd 13 måneder senere, en annen amerikaner blir drept sammen med en filippiner i et frigjøringsforsøk i juni 2002, den siste amerikaneren blir befridd. De øvrige gislene blir kjøpt fri.
  • 27. februar 2004: 116 mennesker ble drept i brannbombeangrep mot en ferge i Manila Bay. Dette er gruppens og Filippinenes dødeligste terrorangrep.
  • 10. juli 2007: Abu Sayyaf samarbeider med den dominerende muslimske geriljagruppen på Filippinene om et angrep i Basilan der 14 filippinske marinesoldater ble drept, 10 av dem ble halshogd.
  • 5. desember 2011: Abu Sayyaf bortfører en australier som senere blir frigitt i mars 2013, etter at løsepenger er betalt.
  • 1. februar 2014: En nederlandsk og en sveitsisk fuglekikker ble bortført fra en av Tawi-Tawi-øyene. Sveitseren greier å rømme i desember 2014.
  • 25. april 2014: Et tysk par ble bortført fra en yacht utenfor Palawan. De ble kjøpt fri seks måneder etter.
  • Sommeren 2014: Isnilon Hapilon var den første av Abu Sayyafs ledere som sverget troskap til IS.
  • 14. mai 2015: En malaysisk turist og en lokal kvinnelig restaurantsjef ble bortført. Malaysieren ble halshogd, mens kvinnen ble sluppet fri mot løsepenger.
  • 21. september 2015: Nordmannen Kjartan Sekkingstad og kanadiske John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor ble bortført fra øya Samal.
  • 7. oktober 2015: En pensjonert italiensk prest ble bortført fra den sørlige byen Dipolog, men ble sluppet fri 9. april i år.
  • 26. mars 2016: 10 indonesiske sjøfolk ble bortført utenfor Borneo. De ble sluppet fri 1. mai.
  • 1. april: Fire malaysiere ble bortført fra Sabah i Malaysia.
  • 16. april: Fire indonesiske sjøfolk blir bortført utenfor Sabah.
  • 25. april: John Ridsdel ble funnet drept på Jolo.
  • 8. juni: De fire malaysiske fiskerne som ble bortført 1. april, ble løslatt.
  • 13. juni: Robert Hall ble drept da frist for å betale løsepenger utløp.

(Kilde: AFP)

Hall ble tatt som gissel sammen med sin filippinske kjæreste, en landsmann og norske Kjartan Sekkingstad i september i fjor.

En talsmann for geriljaen kontaktet mandag morgen den filippinske nettavisen Inquirer og opplyste at 50 år gamle Hall var drept.

Kanadiske CBC News bekrefter opplysningen og viser både til kilder som er tett på situasjonen på øya Jolo, og til filippinske sikkerhetskilder.

Hall ble drept samme dag som fristen for betaling av 600 millioner filippinske pesos, 100 millioner kroner i løsepenger utløp.

Også Canadas statsminister, Justin Trudeau, fester lit til meldingene fra Filippinene, til tross for at opplysningene ikke er bekreftet fra offisielt hold og det faktum at liket heller ikke er funnet.

Han sier at Abu Sayyaf-geriljaen etter alt å dømme har likvidert Hall.

– Det er med stor sorg jeg har grunn til å tro at en kanadisk borger, Robert Hall, som har vært holdt som gissel på Filippinene siden 21. september 2015, er drept av gisseltakerne, sier Trudeau i en kunngjøring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eneste gjenværende

– Vi er kjent med saken gjennom mediene, men har ikke fått opplysningene bekreftet. Her må vi forholde oss til kanadiske myndigheter, sier pressevakt Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet til NTB.

Den 56 år gamle Sotra-mannen Kjartan Sekkingstad og Halls filippinske kjæreste Marites Flor er nå de eneste gjenværende av gruppen som ble bortført fra ferieanlegget Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør i Filippinene 22. september i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Halls 68 år gamle landsmann John Ridsdel ble funnet likvidert på øya Jolo 25. april, etter at en tidligere tidsfrist for å betale løsepenger var utløpt.

Snakket med broren

Før Hall ble drept, lot gisseltakerne både ham, Flor og Sekkingstad snakke med avisen Inquirer.

– Vi gjør vårt beste, men det er ikke nok til å innfri kravene deres. Vi vet ikke sikkert. Det var fire av oss til å begynne med, og da tidsfristen utløp ble én halshogd. Vi holdes helt i mørke. Jeg aner ikke hva som skjer, sa Sekkingstad, som fortalte at han hadde fått ringe til broren sin i Norge søndag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trygler Duterte om hjelp

Flor kom med en følelsesladd appell til Filippinenes nyvalgte president Rodrigo Duterte under samtalen med Inquirer.

– Jeg ber Duterte om hjelp. Vær så snill å hjelpe oss. Vi kjemper hver eneste dag. Jeg er den eneste (av gislene) som forstår hva de (gisseltakerne) sier, og jeg hører at de planlegger å halshogge oss, sa hun.

Ingen ny frist

Abu Sayyaf-geriljaens talsmann Abu Raami understreket i samtalen med Inquirer at tidsfristen for å betale løsepenger for de gjenværende gislene, ikke vil bli forlenget.

Den videre skjebnen til Sekkingstad og Flor er derfor høyst uviss, ettersom norske myndigheter, i likhet med kanadiske og filippinske har gjort det klart at de av prinsipp ikke etterkommer slike krav om løsepenger.

Filippinske muslimer fordømmer drapet

Den nasjonale ulama-konferansen på Filippinene (NUCP) reagerer sterkt på mandagens nyhet om at Abu Sayyaf har likvidert Robert Hall og kaller det uislamsk og umenneskelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi fordømmer på det sterkeste denne terrorismen. Dette er uislamsk, umenneskelig og må fordømmes , sier NUCPs generalsekretær Alih Aiyub til den filippinske nettavisen Inquirer.

Dette er i tråd med professor Arne Røkkums oppfatning av filippinske muslimers holdning til bruk av vold.

– Jeg har truffet mange imamer og ledere innenfor muslimske bevegelser der, og det som slår meg er hvor lite framtredende elementet av vold er for dem, sa han til NTB tidligere i år.

Selv om den muslimske minoriteten sør på Filippinene lever etter veldig strenge moralske regler, er det slett ikke snakk om sharialovgivning. De står langt fra Abu Sayyaf-geriljaen, mener Røkkum, som er professor emeritus ved Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo og har drevet feltarbeid sør på Filippinene i årevis.

Utenlandske gisler er god butikk

Kidnapping av utlendinger har vært god butikk i 25 år for Abu Sayyaf-geriljaen på Filippinene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Abu Sayyafs første spektakulære kidnapping fant sted i 2000, da de stormet et feriested på øya Sipadan i nabolandet Malaysia.

Ti turister og elleve ansatte ble deretter tatt med til øya Jolo på Filippinene, der geriljaen hadde og har sin base. Alle ble løslatt noen måneder senere, etter at Libyas daværende leder Muammar Gaddafi hadde fått i stand en avtale og bidratt med drøyt 200 millioner kroner i «utviklingshjelp» til Jolo.

Halshogd

Etter dette fulgte kidnappingene på rekke og rad, blant annet i mai 2001 da 20 turister og ansatte ble bortført fra et feriested på øya Palawan, blant dem tre amerikanere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ene av amerikanerne, Guillermo Sobero, ble halshogd da kravet om 1 million dollar i løsepenger ble avslått.

Abu Sayyaf har heller ikke nølt med å drepe filippinske gisler, vel vitende om at det var lite håp om å innkassere løsepenger for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskere fra Indonesia og Malaysia er derimot løslatt, angivelig etter at Abu Sayyaf har fått innfridd kravene om løsepenger.

Journalister

En rekke journalister er også bortført av Abu Sayyaf opp gjennom årene, blant dem NRKs daværende Asia-korrespondent Kjersti Strømmen som i 2000 besøkte Jolo for å rapportere om de 21 turistene geriljaen da holdt som gisler.

Strømmen ble frigitt etter et døgn, og i ettertid ble det kjent at Abu Sayyaf nærmest solgte adgangsbilletter til journalister som ønsket å besøke leiren deres.

I 2009 ble tre Røde Kors-arbeidere bortført av geriljaen, men også disse ble frigitt. Det er ikke kjent om det ble betalt løsepenger for dem.

Kost og losji

Australieren Warren Richard Rodwell ble bortført i desember 2011, og australske myndigheter avviste geriljaens krav om 16 millioner kronene i løsepenger. Først etter at familien hadde skrapt sammen 550.000 kroner for å dekke geriljaens «utgifter til kost og losji», ble Rodwell sluppet fri.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I november 2013 stormet Abu Sayyaf ferieøya Pom Pom i Malaysia og forsøkte å ta et ektepar fra Taiwan som gissel. Mannen gjorde motstand og ble drept, mens Evelyn Chang ble tatt med tilbake til Sulu-provinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En venn av ekteparet, den tidligere amerikanske spesialsoldaten Gene Yu, etablerte kontakt og forhandlet lenge med gisseltakerne, før han til slutt organiserte en kommandogruppe som lyktes med å frigi henne.

Flere Abu Sayyaf-soldater skal ha blitt drept i operasjonen, og den filippinske forsvarsledelsen var rasende fordi Yu hadde rekruttert regjeringssoldater til sin gruppe.

Store beløp

I 2014 ble flere kinesere kidnappet fra feriesteder og fiskeoppdrettsanlegg på Filippinene, angivelig av en gruppe som senere solgte dem til Abu Sayyaf.

De to tyske statsborgerne Stefan Viktor Okonek og Henrite Dielen ble bortført i 2015, men ble frigitt etter noen måneder. Abu Sayyaf hevder å ha fått innfridd kravet om drøyt 45 millioner kroner i løsepenger, og de viste også frem bilder av bunker med pengesedler etter løslatelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg utviklingen i saken her:

– Prinsipp

Da norske Kjartan Sekkingstad ble bortført i november, sammen med canadierne John Ridsdel og Robert Hall, samt Halls filippinske kjæreste Marites Flor, slo norske og kanadiske myndigheter raskt fast at de ikke ville innfri kravet om løsepenger.

– Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg (H), som mener at en ved å innfri krav om løsepenger, vil oppmuntre til kidnapping av nordmenn i utlandet.

25. april ble liket av Ridsdel funnet på Jolo, og 13. juni ble Hall drept da en ny tidsfrist for å betale løsepenger utløp.

Sekkingstads og Flors videre skjebne er uviss.

Les også:

Den filippinske hæren trapper opp for å redde gisler

Terrorekspert om ny video: – Det er svært alvorlig

Ny video viser Sekkingstad be for sitt liv