Ekskone til Orlando-gjerningsmann: – Jeg ble holdt som gissel

Se intervju med ekskona her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjerningsmannen i Orlando beskrives som bodybuilder, sikkerhetsvakt, en religiøs mann og en som ønsket å bli politi. Ifølge hans ekskone skal han ha vært ustabil, og hun forteller at hun fryktet for egen sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som utførte et angrep inne på et utested for homofile natt til søndag, er identifisert av politiet som Omar Mateen. 50 mennesker ble drept i angrepet og ytterligere 53 er såret.

– Mateen gikk til bønn tre eller fire dager i uka, ofte sammen med sønnen sin. Han var ikke veldig sosial, men han har aldri vist tegn til vold, sier imam Syed Shafeeq Rahman ved det islamske senteret i Fort Pierce sørøst for Orlando. Rahman ble imam i 2003 og har siden da kjent Mateen.

Jobbet for sikkerhetsselskap

Gjerningsmannen ville på et tidspunkt bli politi, men gjorde aldri noe for å realisere det. Mateen jobbet for sikkerhetsselskapet G4S.

Myndighetene sier Mateen ringte nødnummeret 911 før angrepet og fortalte at han var tilhenger av ekstremistgruppa IS.

– Etter min mening hadde angrepet ingenting å gjøre med IS, sier Rahman, som tror det heller skyldtes mulige psykologiske problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjerningsmannens far, Seddique Mir Mateen, som migrerte til USA fra Afghanistan, står bak et TV-program der han diskuterer saker som omhandler Afghanistan. Noen hevder programmet var pro-Taliban, mens andre mener det var proamerikansk.

Bakgrunn: Gjerningsmannen skjøt vilt rundt seg i Orlando

– Holdt meg som gissel

Omar Mateen hadde ikke noe kriminelt rulleblad, men ekskona hans, Sitora Yusify, fortalte Washington Post at han banket henne regelmessig mens de var gift. Hun hevder at han ikke var særlig religiøs og ikke hadde noen tilknytning til ekstremisme som hun visste om.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et par måneder etter at vi giftet oss så jeg hvor ustabil han var. Jeg så at han var bipolar og at han kunne bli sint av ingenting. Da begynte jeg å frykte for min egen sikkerhet, sier Yusifiy i et intervju med Reuters.

Hun fortalte videre at eksmannen skal ha holdt henne som gissel, og at hun ikke fikk snakke med familien sin. Ifølge Yusifiy skal Mateen også ha hatt en historie med bruk av steroider.

– Jeg prøvde å se det gode i ham selv da, men familien min så hva jeg gikk gjennom og reddet meg fra situasjonen, sier hun.

Les også: Drapsmannen i Orlando var tidligere etterforsket for ekstremisme

SE VIDEO: Terroristens far: – Ikke slavene til Allah som skal straffe homofile: