Drapsmannen i Orlando var tidligere etterforsket for ekstremisme

Et udatert bilde av Omar Mateen, den antatte gjerningsmannen bak massakren i Orlando, hentet fra Myspace. Foto: Reuters / NTB scanpix
Et udatert bilde av Omar Mateen, den antatte gjerningsmannen bak massakren i Orlando, hentet fra Myspace. Foto: Reuters / NTB scanpix

Den antatte gjerningsmannen bak massakren i Orlando er tidligere blitt etterforsket for mulige forbindelser til ekstrem islamisme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mistankene om at Omar Mateen (29) hadde gitt uttrykk for ekstreme holdninger og støtte til terrorisme, ble omtalt av det føderale amerikanske politiet FBI på en pressekonferanse i Orlando søndag.

– FBI ble først oppmerksom på Mateen i 2013 da han kom med provoserende uttalelser til kolleger og snakket om mulige bånd til terrorister, sa FBI-agent Ronald Hopper.

Han la til at hendelsen ble grundig etterforsket, men at saken senere ble henlagt.

Senere ble Mateen avhørt om sin kontakt med den antatt første amerikanske borgeren som utførte et selvmordsangrep i Syria, Moner Mohammad Abusalha. I likhet med Mateen kom Abusalha fra Florida, men FBI vurderte kontakten mellom dem som «minimal».

Kilder i amerikansk politi har hevdet overfor flere amerikanske medier at Mateen ringte nødnummeret 911 og erklærte troskap til ekstremistgruppa IS rett før angrepet i Orlando natt til søndag.

Bakgrunn: Gjerningsmannen skjøt vilt rundt seg i Orlando