Krekar-venn mister dansk statsborgerskap

Den dansk-marokkanske islamisten Said Mansour (56) mistet onsdag sitt danske statsborgerskap. Han risikerer nå å bli utvist fra landet etter å ha sonet sin dom.
Den dansk-marokkanske islamisten Said Mansour (56) mistet onsdag sitt danske statsborgerskap. Han risikerer nå å bli utvist fra landet etter å ha sonet sin dom. Foto: Jeanne Kornum / NTB scanpix

Said Mansour mistet onsdag sitt danske statsborgerskap. Han har hatt nær kontakt med Mulla Krekar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang har man i Danmark fratatt en person statsborgskapet. Det rammet onsdag Said Mansour (56) som er kjent som «Bokhandleren fra Brønshøj».

Mansour er to ganger dømt for oppfordring til terror, og han har hatt både dansk og marokkansk statsborgerskap.

I 2003 ble han for eksempel arrestert etter å blitt avslørt mens han filmet sikkerhetsinstallasjonene ombord på ferga mellom København og Oslo.

Blir ikke statsløs

Mansour har også hatt en del kontakt med Mulla Krekar i Norge, og i 1997 var han i Oslo for å lage et video-intervju med Krekar om situasjonen i Irak. Dette har senere vært en del av det propagandamaterialet som Mansour har distribuert.

Les også: Krekar-kompis arrestert for terror

Både i 2007 og 2014 mente danske påtalemyndigheter at Mansour burde miste sitt danske statsborgerskap. I dag har Høyesterett stadfestet en dom fra i fjor hvor han ble dømt til fire års fengsel og tap av statsborgerskapet.

Dette siste skal kun ha vært mulig fordi Mansour har beholdt sitt marokkanske statsborgerskap i hele perioden, og derfor ikke blir statsløs, skriver den danske avisen Politiken onsdag.

Gift for andre gang

I fjor skal han ha blitt far for femte gang etter å ha giftet seg på nytt med en yngre dansk kvinne. Det nyfødte barnet skal være unnfanget etter siste dom og de fire andre er voksne, påpekes det i dommen.

Mansoud har også blitt ilagt innreiseforbud til Danmark, men heller ikke det mener Høyesterett er et brudd på landets internasjonale forpliktelser.

Den dømte 56-åringen har argumentert med at han risikerer dødsstraff eller tortur hvis han blir utvist til Marokko hvor han også er mistenkt for forbrytelser.

Les også: Dansk jente varetektsfengslet til neste måned

Men den danske domstolen mener ikke det er deres oppgave å vurdere dette spørsmålet, som Høyesterett mener utlendingsmyndighetene må avgjøre. Resultatet kan derfor likevel bli at mannen kan bli i Danmark på et akseptert opphold, mens man venter på en senere utvisning, antyder Politiken.

Det siste ligner for øvrig på situasjonen for Krekar lever under i Norge, hvor en utvisning til Irak anses som umulig fordi han der risikerer dødsdom.

Personvernpolicy