Monikas mor: Smerten er blitt min hverdag

Kristina Sviglinskaja forklarte seg tirsdag i Nordhordland tingrett om dagen da hun fant datteren Monika død hjemme da hun kom fra jobb. Den tiltalte Donatas Lukosevicius sitter bak skilleveggen for at det ikke skal være muligheter for blikkontakt mens den dødes mor forklarer seg. Til venstre i bilde er tiltaltes forsvarer Aasmund Sandland og medforsvarer Ann Turid Bugge.
Kristina Sviglinskaja forklarte seg tirsdag i Nordhordland tingrett om dagen da hun fant datteren Monika død hjemme da hun kom fra jobb. Den tiltalte Donatas Lukosevicius sitter bak skilleveggen for at det ikke skal være muligheter for blikkontakt mens den dødes mor forklarer seg. Til venstre i bilde er tiltaltes forsvarer Aasmund Sandland og medforsvarer Ann Turid Bugge. Foto: Peter Talos / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har forsonet meg med smerten over å ha mistet min datter, sa Kristina Sviglinskaja da påtalemyndigheten avsluttet sin utspørring av moren om drapet på åtte år gamle Monika.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Smerten har blitt hverdagen min. Jeg kommer til å føle meg sånn til mitt siste åndedrag. Men jeg husker henne i live, husker henne lekende, smilende. Hun lever i mine minner, sa moren i Nordhordland tingrett.

Statsadvokat Benedicte Hordnes avsluttet sin utspørring av den 33 år gamle kvinnen med spørsmål om hvordan hun har det nå, fire og et halvt år etter at datteren døde. Retten har hørt hvordan moren opplevde at politiets første etterforskning konkluderte med at barnet hennes hadde begått selvmord. Hun kunne ikke akseptere politiets konklusjon, da datteren var blitt funnet på et åsted som bar tydelige spor etter innbrudd.

Under rettssaken er ikke teorien om selvmord noe påtalemyndigheten legger til grunn som en mulighet i det hele tatt. 34 år gamle Donatas Lukosevicius er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter og for å ha stjålet smykker og en parfyme fra Monikas mor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielle tyverier

Tyveriene er så spesielle at påtalemyndigheten mener de knytter Lukosevicius til det som skjedde på en måte som ingen annen mulig mistenkt.

Tekniske bevis knytter ham også til mange av truslene og forsøkene på utpressing som Kristina Sviglinskaja ble utsatt for, men få håndfaste bevise knytter ham til åtteåringens død.

Det var moren som fant datteren død da hun kom fra jobb om ettermiddagen 14. november 2014. Hun hadde forlatt den lett forkjølte og sovende datteren med et kyss om morgenen. Hun skulle få være hjemme alene fra skolen og sov i morens seng. I pausene på jobben registrerte Kristina Sviglinskaja sju forsøk på oppringning fra datterens telefon, men da hun ringte tilbake fikk hun ikke kontakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Moren fortalte gråtende om hvordan hun fant Monika

Kald og stiv

Hun fant selv datteren død, hengt opp i dørhåndtak med et belte i den mørke gangen. Utenfor hadde hun funnet døra slått opp med en øks. Inne lå krydder strødd rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg løp bort til henne. Jeg prøvde å ta henne av dørhåndtaket. Jeg prøvde å løsne beltet, men det klarte jeg ikke, så da måtte jeg dra beltet av dørhåndtaket. Jeg sjekket pulsen, men hun var kald og stiv, sa Kristina Sviglinskaja.

Hun la en dyne over datteren og satte seg ned med hodet hennes i fanget til hun fikk hjelp fra venner og politi.

Den tiltalte viste i retten ingen åpenbare reaksjoner på den tidligere samboerens historie. Han sitter bak en skillevegg i retten slik at han ikke kan få direkte blikkontakt med Kristina Sviglinskaja som sitter bare en drøy meter unna ham.

Les også: Ekssamboeren ble tidlig sjekket ut av Monika-saken

– Naiv

Det er få DNA-spor etter 34-åringen som bodde i leiligheten sammen med moren og datteren i flere måneder. Hordnes stilte Kristina Sviglinskaja detaljerte spørsmål om renholdet i leiligheten. Etter at samboerskapet gikk i stykker og den tiltalte flyttet ut 12. oktober var leiligheten vasket grundig flere ganger. Slik var de fleste sporene etter samboeren allerede borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Herregud at jeg kunne være så naiv. Jeg ville bare ha en familie og en far til min engel, sa Kristina Sviglinskaja på spørsmål om at hun kort tid etter bruddet i høsten 2011 håpet på å bli gjenforent med ekssamboeren.

Det var før hun følte visshet om at det var ekssamboeren som sto bak grove forsøk på utpressing av henne. Og som senere kanskje drepte hennes datter.

– Jeg tenkte at siden han ikke hadde fått penger, så hadde han kommet for å ta gullet mitt. Det ville han ha fått en god del penger for i Litauen. Og så var det hevn, sa moren.