Monika-tiltalt håper på ny metode for måling av dødstidspunkt

Tiltalte Donatas Lukosevicius da ankom Nordhordland tingrett første dag av rettssaken etter at åtte år gamle Monika Sviglinskaja døde i 2011. Nå setter han sin lit til at en ny kjemisk rapport om dødstidspunktet for jenta vil løse ham fra mistankene om han drepte henne.
Tiltalte Donatas Lukosevicius da ankom Nordhordland tingrett første dag av rettssaken etter at åtte år gamle Monika Sviglinskaja døde i 2011. Nå setter han sin lit til at en ny kjemisk rapport om dødstidspunktet for jenta vil løse ham fra mistankene om han drepte henne. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Forsvareren til Donatas Lukosevicius vil neste uke legge fram en ny rapport for Nordhordland tingrett om når Monika Sviglinskaja døde. Den mener han vil styrke klientens påstand om at han er uskyldig i drap på åtteåringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målinger av væske fra øynene er blant de mest presise metodene for å slå fast når et menneske døde. Da Monika Sviglinskaja døde 14. november 2011 ble slik væske sikret med tanke på analysere stoffene kalium og hypoxantin for å finne dødstidspunktet. Men fordi det er stor usikkerhet om temperaturen i rommet der åtteåringen ble funnet hengt, har analysene gitt varierende resultater og ingen klare svar.

Les også: Tiltalt for drap på Monika fordi DNA-prøver ikke ble slettet

Nye metoder

– Metodene er nylig forbedret, og vi har fortsatt prøvene som ble tatt av den døde i 2011. Vi har bedt om nye analyser på fire ulike temperaturer: 12, 15, 17 og 20 grader. Vi får målinger på hypoxantin og kalium, sier advokat Aasmund Sandland til NTB.

Den første dagen av rettssaken i Bergen holdt den tiltalte smilende opp et ark i luften da han kom inn i rettssalen. På arket sto det foruten påskriften «New method» også verdier av nettopp hypoxantim og kalium som begge brukes til å angi tidspunkt for død. Klokkeslettene som sto oppført som sannsynlig dødstidspunkt var om natten fram til 4.06 for målingen av hypoxantin og til klokken 5.01 for målingen av kalium. Temperaturen i rommet ble anslått til 17 grader.

Les også: Usikre svar om når Monika døde

Feil person

Advokat Sandland kommenterer ikke at det er rapporten knyttet til akkurat denne målingen som skal legges fram i retten av rettsmedisiner Torleiv Rognum lenger ut i saken. Rognum er blant Norges aller mest erfarne obdusenter og den fremste eksperten landet har på målinger av øyevæske for å fastslå dødstidspunkt.

– Resultatet kan være ganske dramatisk, for vi har et tidsvindu i denne saken for når den tiltalte kan ha begått det han er beskyld for å ha gjort. Er man utenfor dette tidsvinduet, er det ikke ham som skal stå som tiltalt i denne saken, sier Sandland til NTB.

Monikas mor, Kristina Sviglinskaja, ble også etterforsket av politiet som mulig mistenkt tidlig i saken, men denne etterforskningen førte ikke til noe. Da Donatas Lukosevicius under sin forklaring i forrige uke pekte på henne som gjerningsperson, reagerte hun med å rope til ham retten.

Les også: Aktor fortsetter utspørringen av Monika-tiltalt

Mangler alibi

Det hersker stor usikkerhet om tidspunktet for når Monika døde den 14. november 2011. Påtalemyndigheten har fra de totale bevisene i saken lagt til grunn at åtteåringen ble drept av den tiltalte omtrent klokka 8.45 om morgenen. Jenta lå syk hjemme alene etter at moren hadde reist på jobb klokka 6.30.

Den første observasjonen av Donatas Lukosevicius er ikke før 10.26 om formiddagen da han blir fanget opp av et overvåkingskamera i Bergen sentrum. Før dette mangler han alibi. Men foreløpig er alle enige om at jenta døde etter at moren reiste på jobb og i løpet av formiddagen.

Les også: – Jeg tenker på Monika hele tiden

Morgen eller formiddag

– Jeg mener hun døde om morgenen eller tidlig formiddag. Da tenker jeg fra 7 til 9 eller 10. Men med pluss/minus to timer. Jeg er litt skeptisk til å gi et eksakt tidspunkt, uttalte rettsmedisiner Inge Morild da han vitnet i retten torsdag.

Det var Morild som sammen med kollegaen Peer K. Lilleng undersøkte den døde jenta om kvelden 14. november for fire og et halvt år siden. Det var 10 grader i rommet da rettsmedisinerne kom til stedet, og den døde hadde en kroppstemperatur på 27 grader. Innetemperaturen hadde trolig vært høyere om morgenen, men innbruddstyven slo hull i en rute slik at det må ha blitt stadig kjøligere i det lille rommet. Men hvor fort temperaturen falt og hvor lenge den døde kroppen ble utsatt for slik fallende temperatur, er helt uklart.

Da moren fant henne ved 15.30-tiden om ettermiddagen tok hun Monika ned fra dørklinken hun hang på og la en dyne over henne. (©NTB)

Personvernpolicy