Anker dom på 20 års fengsel for drap på to år gammel datter

Faren til toåringen som ble knivstukket på Ellingsrud i Oslo, ble torsdag dømt i Oslo tingrett. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Faren til toåringen som ble knivstukket på Ellingsrud i Oslo, ble torsdag dømt i Oslo tingrett. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mannen som sto tiltalt for å ha drept sin to år gamle datter på Ellingsrud i Oslo i 2014, anket på stedet etter at han torsdag ble dømt til 20 års fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten mener den tiltalte faren målrettet og brutalt knivstakk sin to år gamle datter mens hun satt på morens arm.

Den 37 år gamle afghaneren ble torsdag dømt til 20 års fengsel for drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han anket dommen på stedet.

Tingrettsdommer Ellen Meinich Martens la vekt på at den lille jenta bare var to år gammel. Jenta blødde i hjel etter å ha blitt stukket i ansiktet, skulderen og ryggen.

– Det er et barn som er fullstendig forsvarsløst. At hun ble stukket så mye som fire ganger, vitner om en usedvanlig brutalitet, sa Martens.

– Hun satt på morens arm da hun ble stukket, og således fratatt den tryggheten en foreldrearm normalt sett skal gi, fortsatte hun.

Ble ikke trodd på noe

Den 37 år gamle afghaneren har hele tiden nektet straffskyld for drapet, som skjedde utenfor en boligblokk på Ellingsrud i mai 2014.

Mannen har under rettssaken forklart at han aldri hadde brukt vold mot familien sin. Knivstikkingen kan ha skjedd da han veivet med kniven under et masseslagsmål på parkeringsplassen, spesielt idet han ble overmannet og lagt i bakken, mente han.

Det fester retten ingen lit til. I stedet har retten lagt stor vekt på forklaringen til jentas onkel, som fortalte at den tiltalte langet ut mot de fornærmede aggressivt og målrett.

– Banket opp kona

I tillegg til drapet på datteren er mannen dømt for tre tilfeller av forsøk på drap på jentas mormor, onkel og en annen mannlig slektning. Han ble også dømt for å ha banket opp og mishandlet kona foran øynene på barnet.

Hendelsen startet med at tiltalte ringte sin svigermor og ba henne komme. Han fortalte at han hadde kranglet med kona om matlagingen, og virket svært opprørt. Da familien kom til leiligheten, fant de henne sittende skamslått og i sjokktilstand i sofaen med barnet i armene. Kvinnens leppe var sprukket, nesa brukket, to tenner var skadd og det var blod overalt.

Det var en svært amper stemning, og det hele eskalerte til et masseslagsmål på parkeringsplassen, der familiemedlemmer gikk til angrep på ham.

37-åringen hadde med seg kniv, og retten finner det bevist at han knivstakk sin svigermor, svoger og den tredje slektningen. Han ble selv også banket opp, men ble ikke betydelig skadd.

Bakgrunn: Barnedrapssiktet på Ellingsrud er tilregnelig

Retten legger ingen vekt på hans forklaring om at han handlet i nødverge. I stedet dømmes han til å betale sin tidligere kone og de andre fornærmede oppreisning på til sammen 900.000 kroner, hvorav kona får 300.000 kroner.

Anker alt

Tiltalte har nektet både for drapet, knivstikkingene og for å ha mishandlet kona. Han anket dommen på stedet.

Mannens forsvarer, advokat Espen Wangberg, sier til NTB at de vil levere inn enn fullstendig anke som omfatter skyldspørsmålet, bevisførselen og oppreisningskravet. Wangberg mener retten fullstendig har sett bort fra forklaringen til andre vitner, og basert seg fullstendig på hva jentas onkel har fortalt.

– Retten har kjørt slalåm når det gjelder de faktiske forhold. Det var andre vitner til stedet, men retten kommenterer ikke dette, sier Wangberg, som også mener at retten tar for lett på det faktum at tiltalte også ble skadd i slagsmålet.

Aktor, statsadvokat Andreas Schei, mener imidlertid at retten har tatt sin avgjørelse basert på et samlet bevisbilde og at betydningen av noen av de andre vitneforklaringene er overdrevet.

– Vi er fornøyd med at retten har vurdert saken på samme måte som vi gjorde, og at vi fikk medhold i påstanden om 20 års fengsel, sier han.

Personvernpolicy