Monikas mor ut mot tiltalte i retten: Ditt dyr

Det brast for Kristina Sviglinskaja da det tiltalte kom med en dårlig skjult hentydning om det ikke var han men jentas mor som skulle vært stilt for retten etter åtteåringen Monikas død i 2011, under tredje dag av rettssaken i Nordhordland tingrett.
Det brast for Kristina Sviglinskaja da det tiltalte kom med en dårlig skjult hentydning om det ikke var han men jentas mor som skulle vært stilt for retten etter åtteåringen Monikas død i 2011, under tredje dag av rettssaken i Nordhordland tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Midt under tiltaltes forklaring i rettssaken om drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja, brast det for moren: – Måtte du få ordene dine opp i halsen, ditt dyr, ropte hun ut i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter det uventede utbruddet ble kvinnen raskt roet ned av bistandsadvokaten og sin egen mor som følger henne i Nordhordland tingrett.

Utbruddet kom da den tiltalte ekssamboeren sa feil person sto tiltalt for å ha drept åtteåringen. Han kom med en dårlig skjult hentydning om at det var jentas mor som selv hadde tatt livet av datteren.

– Hvem tok beltet av Monikas hals? Det er det mest sjokkerende, logiske spørsmålet som ingen har fått svar på, sa tiltalte.

Behersket

Sviglinskaja har selv forklart politiet at hun tok beltet av Monika og la henne under en dyne etter å ha funnet henne hengene død fra et dørhåndtak hjemme på Sotra da hun kom fra jobb 14. november 2011.

Utsagnet om beltet ble for tungt for Kristina Sviglinskaja som hittil har utvist stor selvbeherskelse i retten. Halvveis reiste hun seg fra stolen og ropte ut til den tidligere samboeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter hendelsen ba Kristina Sviglinskaja om å få forlate rettssalen, men retten valgte i stedet å ta pause.

Les også: Tid for spørsmål om Monikas død i retten

Presset

Utsagnet fra den tiltalte Donatas Lukosevicius kom etter at han hele formiddagen var blitt presset av av statsadvokat Benedicte Hordnes om hva han hadde foretatt seg den dagen Monika ble funnet død.

Statsadvokaten sa i klartekst at hun hadde problemer med å tro på 34-åringens forklaring om hva hadde foretatt seg den morgenen og presset ham for å få mer presis informasjon om bevegelsene hans. På punkt for punkt tilbakeviste hun opplysningene hans eller kom med oppfølgingsspørsmål tiltalte ikke greide å besvare. Til slutt tok han ordet for å si hva han mente om etterforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kalte aktor dum og nektet å svare på spørsmål

– En annen

– Hele etterforskningen har kretset rundt min person. Ingen ville høre på mine spørsmål om hva som skjedde, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hva mener du skjedde, spurte Hordnes.

– Det skulle vært en helt annen person på dette stedet her nå, svarer 34-åringen.

Dommer Håkon Rustad griper inn og gjør Lukosevicius oppmerksom på at han må si sannheten dersom han skal navngi en annen person som han vet har begått drapet.

– Jeg sier bare det skulle vært en helt annen person her enn meg. Jeg har ikke begått dette drapet, gjentok han før han la til opplysningen om den som tok beltet av den døde jenta.