Meny

FN: Grufulle forhold for sivile i Falluja

Sjiamuslimske militskrigere og irakiske sikkerhetsstyrker fotografert mens de rykker frem mot Falluja onsdag denne uken. Foto: Thaier Al-Sudani (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare 800 mennesker har klart å flykte fra Falluja siden irakiske styrker innledet sin offensiv mot den IS-kontrollerte byen, opplyser FN.

– Vi mottar urovekkende rapporter fra sivile som er fanget inne i Falluja. De er desperate etter å rømme for å komme seg i sikkerhet, men de kan ikke, sier Lise Grande, FNs nødhjelpskoordinator for Irak.

De som har klart å forlate byen siden storoffensiven startet denne uken, forteller om skrekkelige forhold i Falluja, opplyser hun i en pressemelding torsdag.

– Noen familier forteller at de har vært nødt til å gå i timevis under rystende forhold for å komme seg i sikkerhet, sier Grande.

Les også: SOHR: – Over 400 sivile drept av USA-ledet koalisjon i Syria

Skittent vann

De fleste av de 800 som har klart å flykte, kommer fra utkanten av byen.

– Folk som er fanget i sentrum, antas å være i størst fare – de er ikke i stand til å flykte, påpeker Grande.

IS tok kontroll over Falluja, som ligger rundt seks mil vest for Bagdad, i januar 2014. Siden har byen vært beleiret av irakiske regjeringsstyrker.

FN anslår at hele 50.000 sivile er fanget i byen.

– Tilgangen på mat er begrenset og sterkt overvåket. Det er tomt for medisiner, og mange familier har ikke annet valg enn å feste lit til skitne og utrygge vannkilder, forteller Grande.

Les også: IS under press både i Irak og Syria

Utsulting

FN og andre hjelpeorganisasjoner har vært ute av stand til å levere mye av den tilgjengelige hjelpen siden irakiske sikkerhetsstyrker og sjiamilits innledet den USA-støttede offensiven søndag.

Diskusjonene med irakiske myndigheter om å opprette humanitære korridorer, har ennå ikke gitt resultater. FN opplyste tidligere i uken at nødhjelpstilgangen i praksis er stengt på grunn av de titalls tusen irakiske styrkene som omringer byen og samtidig gjør det vanskelig for sivile å flykte.

Flere menneskerettighetsgrupper og andre har anklaget den irakiske regjeringen for å bruke utsulting som taktikk i krigen mot IS i Falluja.

Les også: Opprørsallianse kunngjør offensiv mot IS ved Raqqa

Bombefeller

IS-krigerne som har forskanset seg i sentrum av byen, håndhever portforbud og forbyr innbyggerne å forlate hjemmene sine – tilsynelatende for å bruke dem som menneskelige skjold.

Innbyggere inne i byen har dessuten advart om at de store mengdene bomber og miner som IS har utplassert, kommer til å gjøre kampen om Falluja svært farlig.

I tillegg er frykten stor for at kampen kan bidra til økte sekteriske spenninger i Irak. Mange irakiske sunnimuslimer er urolige over at mektig sjiamilits deltar i offensiven.

Les også: Minst 148 mennesker drept i IS-angrep i Syria

Grove overgrep

Den sunnimuslimske lederen for nasjonalforsamlingen i Bagdad ber Haider al-Abadi, Iraks sjiamuslimske statsminister, om å sikre at Falluja-offensiven ikke blir «en mulighet til å mobilisere hatefull sekterisme».

– Det er veldig viktig for oss at seieren oppnås på en måte som gjør at den kan bidra til patriotisk overensstemmelse, sier Jabouri til Abadi i et brev som siteres i irakiske medier torsdag.

Iran-støttet sjiamilits spilte en avgjørende rolle i å gjenerobre Tikrit fra IS i fjor. Men militskrigerne ble i ettertid anklaget for å ha begått grove overgrep mot lokale sunnimuslimer i den nordirakiske byen.

Les også: IS oppfordrer til flere angrep i Europa under ramadan

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus