Vil ha reimsengene tilbake i politiarresten

Frem til 2013 kunne man finne reimsenger i flere norske politiarrester, men de ble fjernet etter ordre fra Politidirektoratet (POD). Nå vil derimot POD selv gjeninnføre bruken. Illustrasjonsfoto fra Ila fengsel i Bærum. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Frem til 2013 kunne man finne reimsenger i flere norske politiarrester, men de ble fjernet etter ordre fra Politidirektoratet (POD). Nå vil derimot POD selv gjeninnføre bruken. Illustrasjonsfoto fra Ila fengsel i Bærum. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Tre år etter at de ble avskaffet, vil Politidirektoratet gjeninnføre bruk av reimsenger mot ustabile personer i norske politiarrester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fagbladet Juristkontakt som skriver om forslaget. Reimsengene ble avskaffet i 2013 etter at både Sivilombudsmannen og Spesialenheten for politisaker flere ganger hadde advart mot bruken. Nå vil derimot Politidirektoratet (POD) ta i bruk slike senger på nytt og har hatt et forslag om saken på høring i forbindelse med innføring av ny arrestinstruks.

Det pekes på at det er kommet en ny type reimsenger, hvor det blant annet er mulig å sitte mer oppreist. Det vises til at slike senger brukes mye i psykiatrien og at det i mange tilfeller vil være bedre å ty til enn «bendsler og/eller makt».

Les også: Eks-Delta-sjef sammenligner politiet med Putins regime

Formålet med ny arrestinstruks er ifølge POD å sikre lik behandling av arrestanter i alle landets politiarrester og ivareta liv, helse rettssikkerhet og menneskeverd. Reimseng skal kun brukes når en arrestforvarer er til stede.

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger etterlyser på nytt en lovhjemmel for bruk av reimseng. Han peker på at det ikke er spesifisert i instruksen når bruken er kan være riktig.

Advokatforeningen stiller seg i sitt høringssvar svært kritisk til å gjeninnføre slike senger og peker på paradokset at det var Politidirektoratet selv som avskaffet sengene i 2013.

Les også: Politidirektoratet skal måles på holdninger, kultur, ledelse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus